BiH Vijesti

Stanje na cestama

Na glavnim cestovnim pravcima promet teče bez smetnji i posebnih ograničenja, osim na dionicama gdje traju radovi, priopćeno je iz Asocijacije auto moto klubova u BiH.

Dionicama cesta koje prolaze usjecima upozorava se na moguće odrone kamenja i zemlje na kolnik. Na dionicama cesta u višim planinskim predjelima upozorava se na poledicu, dok je u nižim predjelima poledica moguća na mostovima i prilazima tunelima.

Na dionicama cesta gdje su u tijeku radovi prometuje se sporije, pa se vozači mole za oprezniju vožnju i poštivanje privremene regulacije prometa.

Zbog izvođenja radova na dionici M-4 Tuzla (Drežnik) – Šićki Brod promet je potpuno obustavljen. Za vrijeme obustave, alternativni pravci za vozila koja dolaze iz smjera Tuzle usmjeravaju se u naselju “Irac” na M-4, a vozila koja dolaze iz pravca Šićke petlje na raskrižju za “Siporex” usmjeravaju se na M-4.

Na dionici M-18 Brod na Drini – Šćepan Polje zbog izvođenja radova prometuje se usporeno, jednim prometnim trakom. Na istoj je dionici zabrana prometovanja za teretna vozila iznad 12 tona.

Na dionici M-20 Foča – Gacko zbog sanacije klizišta moguće su povremene kraće obustave prometa.

Sporije odvijanje prometa zbog radova očekivati je:
– M-2 Neum – Metković (kod graničnog prijelaza Neum I),
– M-5 Bihać – Ripač,
– M-6.1 Posušje – Tomislavgrad (na mostu Kovači), Livno – Kolo,
– M-16 Donji Vakuf – Bugojno – Kupres,
– M-16.2 Jablanica – Prozor (na mostu preko rijeke Rame)
– M-18 Olovske Luke – Bakići, Stupari – Kladanj,
– M-20 Trebinje – granični prijelaz Ivanjica.

U Karanovcu na R-414 Karanovac – Kneževo, zabrana je prometa preko mosta na rijeci Vrbas za vozila čija ukupna masa prelazi 20 tona.

Na dionici M-20 Gacko – Tjentište preko prijevoja Čemerno mogu prometovati samo vozila ukupne mase do 15 tona.

Na graničnim prijelazima nema dužih zadržavanja. Na graničnom prijelazu Brčko – Gunja, mostom preko rijeke Save, promet teče usporeno za teretna vozila teža od 9 tona, zbog izmjeničnog propuštanja vozila i ograničenja brzine.

Fena/Informer.ba