BiH Udarno Vijesti

Stanje na požarištima širom BiH se pogoršalo

Situacija u vezi sa požarima u Bosni i Hercegovini tokom prijepodneva je izuzetno teška.

Otežavajuća okolnost je što se radi o veoma visokim temperaturama praćenim vjetrom koji širi postojeće požare relativno velikom brzinom, kazao je jutros pomoćnik ministra sigurnosti BiH za zaštitu i spašavanje Samir Agić.

‘Osim toga, danas od pomoći iz vazduha imamo privremeno dva helikoptera Oružanih snaga BiH, pošto su prema dogovoru koji smo imali putem nadležnih institucija, predstavnici ruskog Emercoma (Ministarstvo za vanredne situacije Ruske Federacije) danas na putu za Niš, odnosno vraćaju se u svoju bazu’, navodi Agić.

Po njegovim riječima, Ministarstvo sigurnosti BiH poduzima sve koordinacijske aktivnosti kako bi uspjeli da obezbijede podršku još od nekih zemalja Evropske unije.

‘Zahtjev je ponovo zanovljen tako da očekujemo da li će se i jedna od zemalja koje bi eventualno mogle priteći u pomoć u BiH, javiti za ponudu pomoći’, kazao je Agić.

On ističe da je najteža situacija i dalje na području Jablanice gdje je upućen jedna helikopter Oružanih snaga BiH i na području Trebinja gdje je također upućen jedna helikopter Oružanih snaga BiH.

Relativno teška situacija je i u Nevesinju pa postoji mogućnost da se jedna od ovih helikoptera dislocira na područje Nevesinja. Isto tako, i dalje je jako teška situacija na području Konjica i na području Mostara.

‘Informacije s terena govore da se dim sve više širi. Nemamo još informacija da su ugroženi bilo kakvi vitalni objekti i domaćinstva, ali je situacija u kojoj stradaju stoljetne šume izuzetno teška’, kazao je Agić.

 

Fena/Informer.ba