BiH Udarno Vijesti

Stanje u Hercegovini alarmantno: Mostar se guši u dimu, vatreni obruč oko Trebinja

Na području Mostara plamen guta park prirode Ruište, a vatrogasci i mještani brane vikendice i Planinarski dom.

Hitna pomoć intervenisala je nekoliko puta jer dim kod Mostaraca izaziva gušenje.

Iz Civilne zaštite navode da vatra ne može biti ugašena bez kiše, iako su tokom vikenda djelovali helikopter OS i hrvatski kanaderi. Danas se očekivao i dolazak ruskog helikoptera, koji će se narednih dana sa vatrom boriti u cijeloj Hercegovini.

Posebno je teško u Trebinju, gdje se vatra sa Trebinjskih brda sastavila sa požarima iz ljubinjske opštine, pa je stotinama kilometara dugu požarnu liniju veoma teško kontrolisati. Poslije podne je djelovao i helikopter Oružanih snaga (OS) BiH, a u proteklih 48 sati 200 vatrogasaca i pripadnika Civilne zaštite, kao i Trebinjaca i pripadnika OS neprekidno se borilo s plamenom u vatrenom obruču.

Vjetar, nepristupačan teren i visoke temperature – sve se sastavilo. Situacija je veoma loša. Vatra se malo umiri ujutru, a popodne bukvalno podivlja”, opisuje dramtičnu situaciju Milimir Doder, direktor Republičke uprave Civilne zaštite, a vatrogasci kažu da izbijaju i novi požari i vatra se širi velikom brzinom.
Vjetar, nepristupačan teren i visoke temperature – sve se sastavilo. Situacija je veoma loša. Jedini spas je kiša, kažu u Civilnoj zaštiti
Stanje nije bolje ni u Konjicu gdje su se požari od subote na području Boračkog jezera proširili prema Boračkoj dragi, zahvaćeno je veliko područje koje je pod gustom borovom šumom i munikom.

Na području Boračke drage zahvaćeno je oko 150 hektara i tu je angažovana glavnina snaga. Ovdje bi se pod hitno trebalo djelovati iz zraka. Gori na još desetak lokacija“, objašnjava Zdravko Knežević, komandant Vatrogasne jedinice Konjic.

Požar u Ljubinju od danas ugrožava naselja, a približio se na svega pedesetak metara od sela Žabica, Gornja Ivica, Plani Doli i Vlahovići. Sa terena stižu informacije da se “stanje mijenja svake sekunde”.

Požar u rejonu Berega, kod Sokoca, ponovo se aktivirao, a u kanjonu Bereško vrelo ima neeksplodiranih mina, pa se povremeno čuju detoncije. Vatrogasci se danonoćno bore i sa vatrenom stihijom u Sopotniku kraj Zvornika, pa vatru uspijevaju da odbiju od kuća.

Rudari sprečavaju širenje vatre koja nadire prema Rudniku olova i cinka Sase
Istovremeno, vatrena stihija zahvatila je TV repetitor na brdu Kvarc iznad Srebrenice, pa stanovništvo od danas nema radio i TV signal.
Vatra se, javljaju Srebreničani, širi prema naselju Zalazje, a 30 rudara iz Rudnika olova i cinka Sase sprečava širenje vatre koja nadire prema ovom rudniku.

Pokušavamo spriječiti širenje vatre prema naseljima. Nažalost, naše mogućnosti su male jer je ovo nepristupačan i miniran teren“, rekao je Izet Suljanović, komandir Vatrogasne jedinice Srebrenica.

Vatra u Kneževu/Skender Vakufu danas je presječena i požar se ne širi prema planini Čemernici niti prema rijeci Ugar.

Gori i region

Na niški aerodrom danas je sletio ruski avion za gašenje požara u Srbiji, tipa iljušin 76, nosivosti 42 tone vode. Poletio je prema Tari da bi se izborio sa višednevnom vatrenom stihijom koja guta sve pred sobom.

Požar na Suvoboru kod Čačka i Gornjeg Milanovca tokom vikenda se proširio. Vatru na Suvoboru gasi 600 vatrogasaca, vojnika, policajaca, pripadnika Žandarmerije i mještana.

U Hrvatskoj bukti 11 velikih požara u šest županija. Najteža situacija je uz morsku obalu gdje se vatrogasci i kanaderi danonoćno bore sa vatrenom stihijom. U popodnevnim satim u Hrvatskoj je pala i prva kiša, pa se vatrogasci i mještani nadaju da bi požari mogli da budu ugašeni.

Novi požari javili su se i u Crnoj Gori, a samo u nikšićkoj opštini aktivno je njih 12. Vatra je stigla do Ulcinja, pa prijeti objektima..

Informer.ba