BiH Udarno Vijesti

State Department: BiH i dalje tranzitna zemlja za drogu

BiH nije veliki proizvođač ili potrošač narokotika, ali je i dalje tranzitna zemlja za krijumčarenje droge usljed svoje strateške lokacije, navodi se u novom izvještaju američkog State Departmenta.

U izvještaju pod nazivom “Međunarodna strategija kontrole narkotika 2012” ističe se da krijumčari u BiH koriste balkanske rute za prebacivanje droge iz zemalja jugozapadne Azije na tržišta zapadne Evrope.

State Department smatra da je vlastima u BiH na svim nivoima neophodan “dodatni kapacitet” da bi se borile protiv tranzita ilegalnih migranata, robe za crno tržište i narkotika.

U dokumentu se ocjenjuje da su institucije na nivou BiH, ipak, ostvarile određeni napredak u sprečavanju transporta narkotika unutar zemlje.

Slabost državnih institucija, nedovoljno ljudstva u službama za suzbijanje droga i nedovoljna saradnja među odgovornim tijelima doprinose osjetljivosti BiH na krijumčarenje droge, piše u izvještaju.

State Department  uočava da na nivou BiH, entiteta i organa lokalne uprave postoji politička volja da se pobošlja suzbijanje narkotika, ali da su vlasti usmjerile ograničene resurse na istraživanje ratnih zločina, terorizma i suzbijanje krijumčarenja ljudi.

U izvještaju je iznesena procjena o postojanju 105 000 korisnika droge u BiH, iako se veći dio narkotika koji uđu u zemlju šalje dalje u druge države.

Postoje dokazi o vezama i konfliktima između kriminalnih elemenata u BiH i organizovanih kriminalnih grupa u Rusiji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Italiji i sve više u Južnoj Americi, dodaje se u dokumentu.

Nema kredibilnih dokaza da su visoki zvaničnici iz vlasti povezani sa trgovinom narkoticima, naglašava se u izvještaju.

 

Srna/Informer.ba