Politika Udarno Vijesti

Štefan Fule: Reforma pravosuđa u BiH dugoročan zadatak

Jačanje mehanizama koordinacije EU sa institucijama vlasti na svim nivoima u BiH postaće sve bitnije za napredak i evropski put BiH, poručio je komesar za proširenje EU Štefan Fule.

”Poteškoće sa kojima smo se susreli ove godine kada je riječ o izvršenju programa IPA za 2011. godinu pokazuju potrebu da se uhvatimo u koštac s pitanjem koordinacije EU sa institucijama BiH na svim nivoima”, rekao je Fule za magazin Dani.

On je istakao da je strukturalni dijalog radi reforme pravosuđa u BiH ”dugoročan zadatak”.

”Dijalog je prilika za sve domaće vlasti da rade zajedno, uz podršku EU, na reformama koje garantuju nezavisnost, kredibilitet, nepristrasnost, profesionalizam i efikasnost pravosudnog sistema”, naveo je Fule.

Evropski komesar za proširenje izrazio je nadu da će vlasti u BiH nastaviti da provode efikasne mjere s ciljem očuvanja nedavno uspostavljenog bezviznog režima za građane BiH.

Fule je dodao da je EU, imenovanjem Petera Sorensena za specijalnog izaslanika i šefa Delegacije EU u BiH, potvrdila svoju privrženost BiH.

”EU je spremna da se uključi u sve oblasti u kojima građani smatraju da mogu nešto promijeniti u zemlji i doprinijeti svojim uključivanjem u postizanje krajnjeg cilja, a to je članstvo BiH u EU”
, zaključio je Fule.

Fule se osvrnuo i na godišnji izvještaj Evropske komisije o napretku BiH.

“Sadržaj Izvještaja o napretku nije bio tajna. Bilo je jasno sve vrijeme šta je urađeno, a šta nije. Sada se moramo usredotočiti kako da idemo naprijed – ovo je naš zajednički program rada. Tokom proteklih nekoliko sedmica vidjeli smo pozitivan razvoj, kao što je usvajanje Zakona o državnoj pomoći u Vijeću ministara BiH ili uspostavljanje parlamentarne komisije radi provedbe presude Sejdić – Finci. Nadamo se da ćemo vidjeti još napretka na neophodnim reformama u predstojećim sedmica. Evropska unija je spremna da vas podrži u pitanjima koja se odnose na evropske integracije, ali ne možemo raditi vaš posao”, rekao je Fule, te dodao: 

“Ne želimo da vidimo Bosnu i Hercegovinu kako zaostaje za susjedima iako je očigledno da takav rizik postoji. Napredak kad je riječ o evropskim integracijama bio bi ostvaren s novom vladom”.

 

Srna/Informer.ba