BiH Udarno Vijesti

Stevan Garić na Facebooku priznao da je njegov otac Rade učestvovao u zločinima u Vlasenici 1992

Sin jednog od osumnjičenih za ratne zločine protiv Bošnjaka u Vlasenici tokom 1992. godine poziva na protjerivanje Bošnjaka iz ovog gradića u istočnoj Bosni, piše bh. novinska agencija Patria.

Izvjesni Stevan Garić, čiji se otac Rade Garić tereti za ubistvo Bošnjaka tokom sukoba u BiH, na privatnom profilu društvene mreže Facebook napisao je kako se Bošnjaci od njegovog oca i njega ne mogu spasiti.

Tako je mlađi Garić na svom Facebook profilu napisao: „Boje se Rada i kad nista ne radi… E Turci i poturice. Mi smo vam najveći strah i briga“.

U sljedećem komentaru na Facebooku mlađi Garić piše: „Misle Turci da se penzionisao, a nije se on penzionisao, on je tu i čeka…“

Prijatelji mlađeg Garića ispričali su za agenciju Patria kao je i Stevan krenuo očevim stopama, te da je simpatizer Ravnogorskog četničkog pokreta.

Također, poznat je i kao sitni vlasenički kriminalac, koji je krao naftu po Vlasenici i Milićama o čemu postoji i zapisnik u Policijskoj stanici u Vlasenici, piše Patria.

Isticanje nacionalne ili bilo kakve druge mržnje kažnjivo je Zakonom o javnom redi u miru u bh. entitetu Republila Srpska.

Policija MUP-a RS privela je nedavno Sanela Menzila (26) iz Večića kod Kotor Varoši zbog statusa na Facebooku u kojem je komentarisao događaje u Zvorniku kao i dana žalosti povodom ubistva policajca Dragana Đurića iz Zvornika.

Vlasenički Bošnjaci očekuju da bi za raspirivanje nacionalne mrženje mogao odgovarati i Stevan Garić.