Izdvojeno Politika Vijesti

Stevo Pašalić: Moorova izjava ne doprinosi pomirenju

Ekspert demograf pri Haškom tribunalu Stevo Pašalić smatra da izjava zamjenika američkog ambasadora u BiH Jonhatana Moora da nije prisustvovao komemoraciji srpskim žrtvama u Bratuncu, jer je riječ o vojnicima, ne doprinosi pomirenju na prostoru BiH, nego je kontraditorna onome za šta se američke diplomate javno zalažu.

Jedno je njihovo deklarativno zalaganje za nekakav mir i demokratiju, dok, s druge strane, niti oni time doprinose miru, niti smo od njih išta naučili o demokratiji“, rekao je Pašalić Srni.

On je naveo da je Murova izjava neodmjerena, “jer su vojnici, civili, djeca, žene, starci – svi žrtve rata“.

Pašalić je rekao da su i stradali vojnici žrtve rata i da se ne može vršiti diferencijacija žrtava na taj način, te time omalovažavati i povređivati sve one koji imaju bol za žrtvama, bez obzira kojoj su kategoriji pripadali u toku rata.

On je podsjetio da Haški tribunal podjednako tretira sve žrtve rata, i civilne i vojne, ističući da se oni koji odgovaraju pred Tribunalom nigdje ne oslobađaju zato što su stradali vojnici.

Niko od nas nije bio u prilici da u ratu bira čime će se baviti, odnosno šta će nekome biti povoljnije – da bude vojnik ili civil“, dodao je Pašalić.

Mur tokom jučerašnje posjete Bratuncu nije prisustvovao pomenu za 3 267 nastradalih srpskih civila i vojnika. “Svaka žrtva zaslužuje pravdu i poštovanje, ali se ovdje se obilježava stradanje vojske i mi ne posjećujemo takve ceremonije“, obrazložio je Mur razloge nedolaska na komemoraciju.

Mur nije komentarisao novinarsku konstataciju da je među 3 267 poginulih Srba, kojima je odat pomen u Bratuncu, veliki broj civila, a da se u Potočarima sahranjuju u najvećem broju poginuli bošnjački vojnici.

 

Srna/Informer.ba