Izdvojeno Nauka Svijet Video Vijesti

Stiže ljudska koža otporna na metke!?

Nizozemski naučnicii navodno razvijaju ljudsku kožu otpornu na metke, prenosi Daily Mail.

Naučnici u proizvodnji ‘superkože’ koriste genetski modificirano kozje mlijeko koje ima iste proteine kao i paukova svila. Kad se ti proteini izvade, mogu se istkati u materijal koji je deset puta snažniji od čelika. Križanje tog materijala i ljudske kože rezultirao bi mogućim zaustavljanjem metka iz vatrenog oružja, izjavila je naučnica Jalila Essaidi.

Cilj te skupine naučnika jest da kreatin iz ljudske kože zamijene paukovom svilom, kako bi koža postala što otpornija. Ona je podsjetila da je svila vjekovima bila korištena u borbama i da je čak veliki osvajač Džingis Kan svoje konjanike opremao svilenim prslucima, jer se strijela u dodiru sa svilom ne lomi, što olakšava njeno vađenje iz tijela.

‘Zamislite sad prsluk od paukove svile koji je otporan na metke‘, dodaje Essaidi. ‘A sada da krenemo još dalje. Zašto se mučiti s prslukom. Zamislite da zamijenite keratin, protein odgovoran za snagu ljudske kože, proteinom iz paukove svile. To je moguće dodavanjem gena pauka koji proizvode svilu ljudskim genima, čime se stvara čovjek otporan na metke’, objasnila je ona, prenosi Dnevnik.hr

 

Informer.ba