BiH Udarno Vijesti

Stolac/ Nakon 14 godina iz škole izbačen krst

Vršilac dužnosti direktora škole Mirjana Biletić je donijela odluku prema kojoj se krst više se može nalaziti u školskim prostorijama jer vrijeđa učenike bošnjačke nacionalnost.

Naravno, nije dugo trebalo čekati na odgovor ostalih profesora u školi koji se protive takvoj odluci. Jučer je njih dvadeset potpisalo peticiju kojom traže da se križ vrati na mjesto gdje je stajao deceniju i po, a očekuje se da će broj onih koji će potpisati peticiju u konačnici biti daleko veći.

Zahtjev profesora

” Nastavničko vijeće Srednje škole Stolac na I. sjednici, održanoj 2. septembra 2011. zauzima stav da krst koji se nalazi u hodniku škole, a s obzirom na to da nije stavljen s namjerom da se ikoga uvrijedi, ostane na svome mjestu na kojem je stajao četrnaest godina” – navodi se usaopštenju koje smo jučer dobili. Inače, v.d. ravnateljice škole Mirjani Biletić mandat je istekao 1. septembra, pa se postavlja pitanje koliko je njezina odluka uopće legitimna.

“Ja ne znam kome je u interesu da se na ovaj način opet podiže prašina u Stocu. Krst nikome nije smetao, bio je tu 14 godina i sada se donosi ovakva odluka kako bi se zadovoljile neke političke strukture. Mi ćemo se i dalje buniti protiv ovakvog načina rada i terora koji se već godinama vrši nad Hrvatima u Stocu” – rekao nam je bivši direktor škole Ivo Raguž. Jučer su se pojedini profesori iz škole susreli i s načelnikom općine Stolac Stjepanom Boškovićem, s kojim su razgovarali o ovome problemu.

– Načelnik Bošković nam je rekao kako on nema nikakve veze s ovim događajem i da trebamo nastaviti s potpisivanjem peticije. “Poduzet ćemo i druge korake kako nam se ovo više ne bi događalo” – rekli su naši sugovornici. Svi oni su nam potvrdili kako je afmosfera na sjednici Nastavničkog vijeća bila usijana te da je cijela situacija bila na rubu fizičkog obračuna.  “Neko želi opet od Stoca napraviti grad slučaj i to se redovito radi godinu dana prije izbora. Na ovakav krajnje primitivan način podižu se nacionalne tenzije i to nikome ne koristi. Još jednom i ovim putem tražimo od v.d. direktorice Biletić da vrati krst tamo gdje je stajao i da svojim ponašanjem ne doprinosi lošoj atmosferi u našoj školi, ali i u cijelome gradu” – poručili su naši sugovornici.

Direktorica šuti

Spomenuta ravnateljica jučer nije željela komentirati cijeli slučaj niti pojasniti zbog čega je donijela ovakvu odluku. I nije to jedini problem. Bivši direktor škole Ivo Raguž tvrdi kako je zbog svojih stavova podvrgnut maltretiranju od v.d. direktorice koja mu ne dopušta čak ni da bude razrednik u ovoj školi. Sigurno je da će se još puno toga čuti uskoro o ovom slučaju.

 

 

Večernji list/Informer.ba