BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Stolac: Uzavrele međunacionalne tenzije, zapaljena zastava na džamiji

Nepoznato lice ili više njih tokom noći su zapalili zastavu na džamiji Ali-Paše Rizvanbegovića u Stocu, potvrdio je načelnik Policijske uprave Čapljina Vinko Ćorić.

Paljenju zastave, kako javljaju hrvatski mediji, prethodio je pokušaj paljenja božićnih jaslica u Stocu.

Mediji su prenijeli da su trojica Bošnjaka iz Stoca, od kojih je jedan hodžin brat, podmetnuli požar na jaslicama, čije je širenje spriječeno prisebnošću i požrtvovanošću jednog policajca.

U policijskom izvještaju se kaže da je 30. novembra, oko jedan sat iza ponoći, policija patrolirajući vidjela jedno sumnjivo vozilo na putu.

”Kada su se policajci približili vidjeli su tri osobe koje se sumnjivo ponašaju. Bacili su oko na jaslice, koje se nalaze u neposrednoj blizini, i vidjeli vatru, koju su odmah ugasili. Kako su policajci pravovremeno reagovali, odnosno rukama i nogama su gasili vatru, štete na jaslicama nije bilo’‘, rekao je Ćorić.

Osim što će zadugo pamtiti noć provedenu u pritvoru, mladi Stočani, Tarik Isaković (26), Anis Hajdarević (25) i Muamer Medar (33) koji su osumnjičeni za paljenje jaslica, ogorčeni su ponašanjem policije i, kako kažu, medijskim linčom. Sva trojica tvrde da im nije bilo u primisli počiniti takvo djelo, a kamoli, to i uraditi. Potpuno suprotno navodima iz policije, jučer su iznijeli svoju stranu priče.

”Nepropisno sam parkirao vozilo prekoputa jaslica i pozvao policiju da vidim kako će reagovati, jer, već duže vrijeme sam nezadovoljan time kako se pojedini iz PS Stolac prema meni ponašaju. Dakle, nisu se policajci šetali, kako je to navedeno. Došla su trojica policajaca, dva Bošnjaka i jedan Srbin i, dok su s nama razgovarali, jedan od njih je povikao da gore jaslice. Ja sam ubrzo poslije njega došao do jaslica, ali nikakvu vatru nisam vidio. Pokupili su nas i odveli u stanicu. Tek kad smo izašli iz pritvora saznali smo da nas sumnjiče za paljenje jaslica, što nas je šokiralo, jer smo mislili da nas odvode zbog prekršaja s autom” -ispričao je jučer Isaković.

Njegov kolega, Hajdarević, tvrdi kako je čitav slučaj namjerno montiran kako bi se podigle tenzije u gradu i, kako kaže, zagrijala situacija pred izbore.

”Nikada nijedan od nas nije učestvovao u bilo kakvim nacionalnim sukobima. Prenerazilo nas je to s jaslicama. Najlakše je bilo nas optužiti, a je li se moglo desiti da se zapalila sijalica od silnih lampica ili da je neko prethodno bacio opušak. A da je tako buknula vatra, kako se navodi, sve bi planulo, zbog silne slame” -kaže Hajdarević.

Stolac je inače poznat po čestim međunacionalnim incidentima između Hrvata i Bošnjaka.

 

Srna/Informer.ba