BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Stomačni virus napunio ambulante u BiH

Pacijenti koji se žale na stomačne tegobe napunili su ambulante domova zdravlja u BiH, a te tegobe su uglavnom izazvane virusnim infekcijama.

Naime, pacijenti, od kojih je najviše djece, žale se na mučninu, bolove u stomaku, povraćanje, te proljev ili dijareju, potvrdili su u domovima zdravlja.

Kako je kazala Dušica Stanković, portparol Doma zdravlja Banjaluka, u posljednje vrijeme je povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama, pišu Nezavisne novine.

U tim slučajevima se uglavnom radi o virusnim infekcijama, ali se u svakom slučaju može reći da je broj pacijenata povećan“, rekla je Stankovićeva.

Prema njenim riječima, pojava stomačnih tegoba kod pacijenata je uobičajena za ovo doba godine.

U Domu zdravlja Bijeljina su takođe kazali da se može reći da je povećan broj pacijenata koji se žale na stomačne tegobe, ali da ništa nije toliko alarmantno.

Ima pacijenata sa tegobama kao što su proljev ili dijareja, povraćanje, mučnina, bolovi u stomaku, ali ne pretjerano veliki broj pacijenata“, rekli su u Domu zdravlja Bijeljina.

Prema njihovim riječima, zbog ovih tegoba se nešto češće javljaju mališani nego stariji građani.

Pretežno se radi o virusnim infekcijama i to su prolazne virusne infekcije gdje tegobe nestanu uz neku sistemsku terapiju“, kazali su u Domu zdravlja Bijeljina.

Takođe, zdravstveni radnici bijeljinskog Doma zdravlja su rekli da pod sistemskom terapijom podrazumijevaju skidanje temperature, uzimanje terapije protiv proljeva ili povraćanja, te konzumiranje supa i čajeva i da nakon takve terapije tegobe prođu za tri do četiri dana.

U Domu zdravlja Laktaši su kazali da trenutno ne vlada nikakva epidemija, ali da je prije petnaestak dana bilo dosta pacijenata koji su se žalili na stomačne tegobe, najviše izazvane masnijom hranom što je uzrokovalo poremećeno varenje.

Loše navike građana u velikom broju slučajeva utiču na to da građani imaju stomačne tegobe“, kazali su u Domu zdravlja Laktaši.

Kako su kazali u Domu zdravlja Stari grad u Sarajevu, postoje periodi u toku godine u kojima je evidentiran povećan broj pacijenata koji se žale na stomačne tegobe, ali da oni u posljednje vrijeme nisu imali tako izražen broj pacijenata, što je rečeno i u trebinjskom Domu zdravlja.

 

Informer.ba