Ekonomija Vijesti

Stopa nezaposlenosti u RS-u 36,60 posto

Stopa nezaposlenosti u Republici Srpskoj iznosi 36,60 odsto, što je za dva odsto manje nego prošle godine, izjavila je danas u Trebinju v.d direktora republičkog Zavoda za zapošljavanje Gordana Latinović.

Latinovićeva je podsjetila da se na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS trenutno nalazi 149 511 lica.

Ona je na međunarodnoj konferenciji “Traženje dobrih praksi u okruženju – tehnologija rada službi za zapošljavanje” najavila da će Zavod kroz određene reforme i reorganizaciju prerasti u savremenu instituciju koja će pružati brže, kvalitetnije i efikasnije usluge nezaposlenim licima.

Latinovićeva je navela da je cilj ovakvih skupova da se razmijene iskustava predstavnika zavoda za zapošljavanje iz bivših jugoslovenskih zemalja, koja će se primjenjivati u praksi radi efikasnijeg sprovođenja politike zapošljavanja.

        Nevena Letić, iz Nacionalne službe za zapošljavanje u Beogradu, istakla je da je stopa nezaposlenosti u Srbiji 22 odsto, istakavši da bi poslodavcima trebalo omogućiti da legalnim tokovima preuzimaju radnu snagu iz jedne države u drugu kako bi se smanjio broj nezaposlenih lica.

Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk rekao je da je nezadovoljan statusom zavoda za zapošljavanje, i istakao da bi trebalo prioritetno zapošljavati građane koji su na neprimjeren način ostali bez posla.

Konferenciji su prisustvovali predstavnici zavoda za zapošljavanje iz Makedonije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske i BiH koji su predstavili načine poslovanja svojih službi, sa posebnim naglaskom na rad sa poslodavcima, te rad sa nezaposlenim licima.

Međunarodna konferencija održana je u okviru realizacije IPA projekta prekogranične saradnje zavoda iz Republike Srpske i Crne Gore, a odnosi se na razmjenu praksi radi boljeg upravljanja politikama zapošljavanja u prekograničnom regionu.

Srna/Informer.ba