Ekonomija Udarno Vijesti

Stotinu mladih dobija novac za vlastiti biznis

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) osigurao je bespovratna finansijska sredstva u iznosu od 700.000 KM za novi program “Mladi poduzetnik“ koji će biti realiziran uz podršku Projekta zapošljavanja mladih u BiH (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju u BiH.
Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Miralem Šarić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da je cilj ovog programa da se kroz obuku mladih za poduzetništvo i finansiranje biznis ideja, razvije omladinsko poduzetništvo i pruži podrška samozapošljavanju i smanjenju nezaposlenosti mladih.

Tim programom je predviđeno da se u 2011. godini sufinansira pokretanje i vođenje malog biznisa za sto mladih osoba sa evidencije nezaposlenih u FBiH čije poslovne ideje budu ocijenjene kao najbolje, uz obaveznu prethodnu obuku iz poduzetništva.

“To je program za sto mladih ljudi koji će finansirati FZZZ, a po osobi je predviđeno 7.000 KM kao inicijalna sredstva koja će im osigurati da mogu započeti biznis“, kazao je Šarić, napominjući da će sutra u štampanim medijima biti objavljen javni poziv za učešće u programu “Mladi poduzetnik“.

Korisnici bespovratnih sredstava su osobe, bez obzira na stepen obrazovanja, prijavljene na evidenciju nezaposlenih u FBiH najmanje šest mjeseci prije objavljivanja javnog poziva, dobi do 30 godina, a koje će po odobravanju poslovne ideje i okončanju obuke registrirati i održavati vlastiti biznis u trajanju najmanje 12 mjeseci.

Šarić je naglasio da kod odobravanja sredstava prioritet imaju projekti kojima se obezbjeđuje samozapošljavanje u proizvodnoj djelatnosti, proizvodnji organske hrane, kao i tradicionalnim zanatima isl.

Kod odobravanja sredstava za samozapošljavanje prednost imaju kategorije iz ciljne grupe: osobe sa invaliditetom, članovi porodica šehida i poginulih boraca, demobiliziranih boraca, samohrani roditelji i osobe lošijeg socioekonomskog statusa. Prilikom realizacije programa, kako je istaknuto, vodit će se računa o ravnopravnosti spolova.

Obuka iz poduzetništva će se organizirati u saradnjiu sa Projektom zapošljavanja mladih (YEP) koji finansira Švicarska agencija za razvoj i saradnju, a implementira njemačka konsultantska firma GOPA.

Zamjenica direktora Švicarske agencije za razvoj i saradnju Simone Giger kazala je da se na ovaj način nastavlja uspješna saradnja s Federalnim zavodom za zapošljavanje.

“Program ‘Mladi poduzetnik’ će biti podržan u sklopu druge faze projekta zapošljavanja mladih koje će se implementirati u naredne tri godine, a među ostalim planirana je podrška otvaranju sedam novih klubova za traženje posla“, kazala je Giger, navodeći da je u sklopu prve faze tog projekta zaposleno oko 1.500 mladih ljudi.

Zamjenik rukovodioca YEP-a Ranko Markuš je izrazio uvjerenje da će se kroz program “Mladi poduzetnik“ pomoći mladim ljudima da steknu nova znanja i realizuju poslovne ideje.

“Nadamo se da će većina ideja koje ćemo podržati kroz taj program biti uspješna“, kazao je Markuš.

Fena/Informer.ba