BiH Izdvojeno Vijesti

Štrajk glađu uzima svoj danak, 26 bivših vojnika zatražilo ljekarsku pomoć

Bivši pripadnici Oružanih snaga BiH proveli su treću noć na otvorenom ispred zgrade institucija BiH nastavljajući štrajk glađu.

Predstavnik bivših vojnika Senad Hubjer rekao je da je noćas intervenisala hitna pomoć i da je do sada 26 ljudi zatražilo ljekarsku pomoć.

On kaže da je jedan štrajkač zbog lošeg zdravstvenog stanja zbrinut u Kliničkom centru u Sarajevu, te da ima nezvaničnu informaciju da je jedan bivši vojnik, koji se vratio u Zenicu, imao infarkt.

“Stanje se iz sata u sat pogoršava, a najugroženiji su hronični bolesnici sa srčanim smetnjama i dijabetičari”, dodao je Hubjer.

Izrazivši nezadovoljstvo što nadležni u institucijama BiH ne pokazuju razumijevanje za protest bivših vojnika, Hubjer je poručio da će oni istrajati u svojim zahtjevima.

Bivši vojnici koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje traže da u budžet BiH za 2012. godinu budu uvrštena sredstva za isplatu njihovih penzija.

Parlamentarna skupština BiH usvojila je, uoči općih izbora 2010. godine, izmjene i dopune Zakona o Oružanim snagama BiH kojima se vojnicima koji su do 23. decembra 1995. godine najmanje dvije godine učestvovali u ratu kao pripadnici Armije BiH, HVO ili Vojske Republike Srpske, a kojima zbog godina života ne može biti produžena profesionalna vojna služba, omogućava odlazak u prijevremenu starosnu penziju.

Za isplatu penzija za 2010, 2011. i 2012. godinu bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH koji imaju pravo na prijevremeno penzionisanje potrebno je 29,8 miliona KM.

 

Srna/Informer.ba