BiH Udarno Vijesti

Štrajk ljekara u USK ušao u četvrtu sedmicu

Štrajk ljekara zaposlenih u zdravstvenim ustanovama u Unsko-sanskom kantonu (USK) ušao je u četvrtu sedmicu, a ni danas nije postignut dogovor u nastavku pregovora u Vladi Kantona.

Ljekari ne prihvataju prijedlog Vlade da štrajk bude prekinute i da se problem rješava u hodu, odnosno da se iznalaze sredstva za povećanje plata, koja traže ljekari, a kojih u budžetu nema“, kazao je ministar zdravstva Amir Murić.

Dodao je da će sutra Upravni odbor Sindikata razmatrati prijedlog pregovaračkog tima u kojem se predlaže način rješavanja problema i povećanja traženih koeficijenata za plate, te se očitovati se o njemu.

Vjerujem da će tokom naredna tri dana ponovo razgovarati pregovarački tim i Upravni odbor Sindikata kako bi se donijelo konačno rješenje“, zaključio je Murić.

Prema riječima predsjednika Upravnog odbora Sindikata ljekara, dr Nedima Kurtagića, koji je napustio današnji sastanak, ukoliko Upravni odbor Sindikata sutra ne prihavti prijedlog Vlade, biće razmatrane mjere “pooštravanja štrajka, među kojima čak i mogućnost nedolaska ljekara na posao“.

 

Onasa/Informer.ba