BiH Izdvojeno Udarno Vijesti

Štrajk u GRAS-u: Sutra vozila neće saobraćati!?

Radnici KJKP Gradski saobraćaj d.o.o. Sarajevo (GRAS) danas su u periodu od 13.00 do 15.00 održali štrajk upozorenja kako bi izrazili nezadovoljstvo postojećim stanjem u preduzeću.

Prema riječima predsjednika Sindikata komunalne privrede GRAS-a Amira Muminovića, štrajk upozorenja je organizovan zbog nepoštivanja odluka donesenih nakon posljednjeg generalnog štrajka u GRAS-u.

“Štrajk se provodi u zakonskim okvirima, s tim da smo donijeli odluku da radnici koji su direktno vezani za saobraćaj ne štrajkuju, kako korisnici gradskog prevoza ne bi trpili posljedice“, rekao je na konferenciji za medije Muminović.

Naglasio je da štajk nije organizovan zbog odluke Uprave preduzeća o smanjenju toplog obroka radnika u iznosu od četiri KM, niti zbog isključenja struje, nego zbog nepoštivanja odluka.

“Jedino je ispoštovana odluka o organizovanju tematske sjednice KS, a ostale stvari se ne poštuju. Zbog toga uposlenici GRAS-a ni dan danas nemaju ispunjenje kolektivnog ugovora ni u jednoj tački, odnosno isplata plata i toplog obroka kasni, a zdravstvene knjižice se ne mogu ovjeriti još od početka godine“, pojasnio je Muminović.

Generalni direktor preduzeća GRAS Haris Kadić rekao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da je razumljivo što su radnici stupili u štrajk, jer kako je kazao žele izraziti negodovanje zbog svih nastalih problema u preduzeću.

Prema njegovim riječima, jedan od posljednjih problema sa kojima se susreće GRAS je jučerašnje isključenje električne energije.

“Preduzeću GRAS je isključena struje zbog neizmirenja dogovanja prema Elektroprivredi BiH”, kazao je Kadić i dodao kako ukupna dugovanja za struju iznose oko 1,1 milion KM, odnosno nisu uplaćeni računi za posljednja tri mjeseca.

Dodao je da je GRAS Elektroprivredi BiH ponudio isplatu dijela duga u iznosu od 50.000 KM, “ali to nije bilo dovoljno za uključenje električne energije.”

Naglasio je da zbog isključenja električne energije u krugu preduzeća juče nije izvršen tehnički pregled vozila.

“Mi smo pustili vozila u saobraćaj, a kontrola nije izvršena, jer nemamo struje. Za sutra ne znam da li imam hrabrosti i da li mogu preuzeti odgovornost da pustim vozila u promet, jer putnici se moraju bezbjedno prevoziti. Ukoliko večeras ne uključe struju radnici neće moći redovno održavati vozila”, rekao je Kadić.

On je istakao da je upotpunosti prekinuta veza sa dispečerima, a fiksna i mobilna telefonija ne rade.

“Kompletna računarska mreža ne radi, nije u funkciji sistem informisanja, a u remizi ne rade grijači skretnica. Dovedeni smo u jedan izrazito težak položaj koji je izazvan još i padavinama u proteklom periodu. Pretrpjeli smo znatne štete, koje iznose oko 590.000 KM, jer smo imali mnogo uništenih motora tramvaja i trolejbusa, kao i kavarove na mjenjačima autobusa i minibusa“, rekao je, između ostalog, Kadić.

 

Onasa/Informer.ba

2 0 komentara

Kliknite ovdje da biste objavili komentar
  • Vijest da prevoza, možda, neće biti ne treba da iznenađuje. Ponašanje uposlenih u GRAS-u je već odavno skandalozno. Oni misle da su potrebni sami sebi i da mogu da rade šta hoće zato što im to prolazi kod gradskih vlasti. Ali neće za dugo. Koliko god da ih podržavaju u njihovim bezobrazlucima oni će na kraju propasti. I treba da propadnu. Usluga im je grozota. Tramvaji stari, neuredni, sa redom vožnje koji u špici ima najmanje vozila. Putnici poniženi, u gužvama, izloženi džeparošima i neljubaznim revizorima toliko agresivnim da i najmanji komentar od strane putnika bude praćen vikom i drekom. Svi građani bi trebali znati da su uposleni u GRAS-u najveći paraziti na dohotku poreznih obveznika. Kao JP se finansiraju iz budžeta, naplaćuju karte po cijeni najvećoj u regionu, voze kad hoće, puštaju te ljude koje gule za novac da idu pješice na posao, jednom riječju, rade šta hoće. Treba im stati u kraj, ukinuti ih takve kakvi jesu i dati drugima priliku ili formirati novo poduzeće od vrijednih i normalnih ljudi. DOSTA VIŠE NERADNIKA I PARAZITA !!!!

  • “Gospođo” Meliha trebala bi ti prvo svojoj jezičini stati u kraj