Politika Udarno Vijesti

Stranka penzionera traži povećanje penzija za 5%, u suprotnom protesti

Stranka penzionera  – (SPU) BiH ukazala je danas na težak ekonomsko-socijalni položaj u kojem žive penzioneri i zbog toga se založila za hitno povećanje penzija za najmanje pet posto i upozorila da će, ukoliko se to ne desi u roku od sedam do deset dana doći do mirnih protesta penzionera.

“Podržavamo prijedloge i zahtjeve Saveza udruženja penzionera FBiH za povećanje penzija za najmanje pet posto. Ako ne bude odgovora nadležnih organa za sedam do deset dana penzioneri će izaći na ulice“, kazao je predsjednik SPUBiH Mehmed Nurkanović.

Po njegovim riječima situacija je nepodnošljiva za tu populaciju, a zdravstveno stanje penzionera ozbiljno je narušeno zbog teške finansijske situacije.

Stranku penzionera BiH u njihovim zahtjevima podržala je Socijaldemokratska unija BiH, a na zajedničkoj pres-konferenciji predsjednik SDUBiH Nermin Pećanac iskazao je razumijevanje stranke prema toj populaciji koja je sigurno najugroženija u BiH.

Rečeno je potkrijepio podatkom da u BiH trenutno ima oko 550.000 penzionera od čega ih oko 65 posto živi u ekstremnom siromaštvu.

 

Fena/Informer.ba