Svijet Udarno Vijesti

“Stratfor” obavještajci: BiH je ključ regiona, Srbe i Ruse držati na oku i kada igraju fudbal

Na sajtu “Wikileaks” ove nedjelje pojavili su se hakovani e-mailovi američke obaveštajne kompanije “Stratfor” (Strategic Forecasting – Strateško predviđanje) u kojima su neke od analiza posvećene Balkanu. U dijelu u kojem se pominje Srbija poseban naglasak je stavljen na odnos Beograda prema Rusiji.

“Rusko-srpski odnos je posebno važan. Baš me briga ako je u pitanju i njihova prijateljska fudbalska utakmica, mi moramo da znamo o tome”, piše u e-mailu poslatom 21. jula 2009. godine.

“Wikileaks” je u ponedjeljak počeo da objavljuje Globalne obavještajne fajlove – više od pet miliona mailova koji su iz sjedišta “Stratfora” u Teksasu slati u periodu između jula 2004. i kraja decembra 2011. godine. Do njih je “Wikileaks” došao uz pomoć hakera iz organizacije “Anonimus”, a u dokumentu pod nazivom “Euroazija” pominju se  i ostale države u regionu.

“Bezbjednosna situacija na Balkanu je složena i ima više aspekata. Prvo, mi moramo da držimo na oku bilo kakve bezbjednosne probleme u Bosni. Bilo kakav pokazatelj da etničke grupe u Bosni teže većoj autonomiji ili da je nasilje ponovo krenulo. Podjele između Muslimana i Hrvata su posebno ključne. Moramo da budemo upozoreni o svakoj naznaci nasilja vezanog za fudbal, organizovani kriminal, bilo šta što može da se pretvori u etnički motivisane zločine. Bosna je KLJUČ ovog regiona”, piše u “Stratforovom” mailu.

Ostala bezbjednosna pitanja:

– Srbi na sjeveru Kosova, mogu da buknu bilo kada. Kao i Albanci u Preševu i muslimani u Sandžaku

– Porast neonacističkog nasilja, naročito u Vojvodini protiv Mađara (Srbija), u Hrvatskoj (protiv Roma i Srba), kao i antimanjinsko, nasilje protiv Pomaka (muslimana) u Bugarskoj.

– Protesti, nemiri, sindikalne aktivnosti… Oni nisu organizovani kao u Zapadnoj Evropi, ali štrajk albanskih rudara na Kosovu 80-ih godina na izvjestan način je zapalio cjelio region.

– Bilo kakve neuobičajene radnje islamskih terorističkih grupa u i van regiona.

Zaplijene droge i oružja.

Zatim slijede Bosna u kojoj, prema “Stratforu”, postoji veliki upliv organizovanog kriminala, što je uz ruske veze čini dvostruko važnom, i na kraju mail pominje Albaniju i Kosovo u kojima treba obratiti pažnju na aktivnosti albanske mafije.

Politička pitanja:

– Bosna: Bilo kakav rascjep koji bi nastao u Hrvatsko-muslimanskoj federaciji je ključan. Radikalizacija Republike Srpske.

– Politika unutar Srbije: Unutrašnja politika je veoma konfuzna, ali mi moramo da budemo informisani o praktično svemu što se tamo dešava. Podjele mogu da ukažu na nove saveze koji mogu da stvore nove političke partije i slično.

Međunarodni odnosi:

– Makedonija – problem s Grčkom…
– Slovenija – problem s Hrvatskom…
– Srbija – odnosi sa svima

Poseban naglasak je stavljen na problem organizovanog kriminala, a američki obaveštajni analitičari navode da je u vezi sa njim posebno važno pratiti Hrvatsku, za koju navode da ima visok nivo organizovanog kriminala, Makedoniju, a zatim i Crnu Goru koja je obilježena kao država u kojoj je sve organizovani kriminal, uključujući i vladu.

Ruski potezi na Balkanu:

1) Treba obratiti pažnju na bilo kakve ruske kupovine energetskih kompanija u regionu;
2) Obratiti pažnju ako Rusija daje zajmove regionu;
3) Bilo kakvi potezi ruskih lidera/političara/biznismena u regionu.

Informer.ba