Region Udarno Vijesti

Studenti protiv Zukorlića: ‘Otpor’ optužuje muftiju za zloupotrebu vjere i destabilizaciju Sandžaka

Pojedine nevladine organizacije, poslanici i nekoliko medija u Novom Pazaru elektronskom poštom dobili su saopštenje sa potpisom ‘Otpor Sandžaka’, koji se protivi ekstremizmu i optužuje sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića za zloupotrebu vjere i destabilizaciju Sandžaka.

Prema saznanjima lista “Danas”, iza sandžačkog Otpora je desetak studenata sa novopazarskog i ostalih univerziteta u Srbiji, koji su opredijeljeni za građanski Sandžak.

Cilj im je suprotstavljanje svim vidovima radikalizma i ekstremizma u bilo kojoj formi i sa bilo koje strane, a saopštenje je samo prvi korak u nizu planiranih aktivnosti.

U saopštenju “Otpora Sandžak” ocijenjeno je da se “Sandžak već nekoliko godina suočava sa političkim, ekonomskim, socijalnim, vjerskim i drugim problemima koji opterećuju sve njegove građane“.

Posebno se naglašava ocjena da u posljednje vrijeme situaciju pokušavaju da destabilizuju vjerski predstavnici “odnosno muftija Muamer Zukorlić“.

“Otpor Sandžaka” optužuje muftiju Zukorlića da “svojim radikalnim nacionalističkim izjavama, neprimjernom zloupotrebom vjere, institucijama Mešihata Islamske zajednice, širenjem govora mržnje, pokušava da doprinese pogoršanju međunacionalnih odnosa i politike destabilizacije Sandžaka“.

Zukorlića optužuju da od raskola u IZ pokazuje “apsolutističku moć i despotizam” manifestujući je time “što je otpočeo da se obračunava sa svojim neistomišljenicima“, da je IZ postala “privatna porodična manufaktura, interesna zajednica pojedinaca, čiji cilj je bahato prisvajanje vakufske imovine, pljačkanje sandžačke dijaspore zarad ličnog bogaćenja markiranog muftije i to sve u ime islama“.

Optužbe se odnose i na ograđivanje zemljišta u krugu ovdašnjeg Zdravstvenog centra gdje je prije nekoliko godina postavljen kamen temeljac za izgradnju islamskog centra, na korišćenje prostorija Fakulteta za islamske studije u centru grada, na poslovanje Internacionalnog univerziteta čiji je predsjednik muftija Zukorlić…

Na kraju saopštenja stoji da “Sandžaku dolazi vreme za Otpor”.

 

Informer.ba