BiH Udarno Vijesti

Studenti traže istragu seks afere na Ekonomiji u B. Luci

Banjalučki studenti zvanično su institucijama Republike Srpske i organima Univerziteta u Banjoj Luci uputili zahtjev da se u roku od 15 dana ispita slučaj seksualne afere na na Ekonomskom fakultetu u Banjoj Luci.

Podsjećanja radi, jedna studentica je prijavila docenta na predmetu menadžment Zorana Lukića, dekanu tog fakulteta Novaku Kondiću s optužbama da joj je ovaj prosvjetni radnik tražio izvjesne usluge seksualne prirode u zamjenu za ocjenu.

Još krajem augusta ona je od dekana Kondića tražila da je zaštiti od profesora Lukića koji je seksualno uznemiravao, odnosno, kako je izjavila, pokušao da je nagovori na seks.

Dekan je potvrdio da mu se studentica žalila, ali nije kolegu i cijeli slučaj prijavio policiji.

Oštećena nije podnijela službenu prijavu, a profesor Lukić je sve demantovao, s tvrdnjom da je riječ o montaži motiviranoj osvetom zbog toga što djevojka, usljed nedovoljnog znanja, nije položila ispit.

Sada su ustali studenti, te postavili ultimatum nadležnim da u roku od 15 dana istraže slučaj, kako je dogovoreno na sastanku predstavnika Omladinskog savjeta RS-a, Unije studenata RS-a, Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci i Zaštitnika prava studenata – Studenta ombudsmana RS-a.

“Ovim putem želimo iskazati ne žaljenje zbog navedenog događaja, već duboki revolt, posebno zbog činjenice da su ‘svi znali sve, a niko nije preuzeo ništa’, te da nam se po ko zna koji put dešava da na razne nepravilnosti, kršenja studentskih prava i zakona na Univrezitetu ukazuju novinari, a ne oni koji za to primaju platu”, naveli su akademci u zvaničnom zahtjevu institucijama.

Navode i da postoji mnogo “slučajeva”, koji su sada iza nas i koji su zaboravljeni, a šteta koja je nanesena Univerzitetu i akademskoj zajednici je nenadoknadiva.

Podsjećaju i da je prije nešto manje od dvije godine u prostorijama Ministarstva prosvjete RS-a održan sastanak na kojem je rektor Univerziteta dao obećanje da će do kraja godine biti usvojen Akcioni plan prevencije korupcije na toj visokoškolskoj ustanovi.

Tada je dogovoreno i da će se ispiti i konsultacije održavati u toku radnog vremena, javno, da će biti zabranjeno da se profesor i student sreću “jedan na jedan” iza zatvorenih vrata, da će se rezultati ispita objavljivati u roku od 24 sata i slično.

Tada su o tome, kao i bezbroj puta prije i nakon toga, o tome pričali predstavnici Ministarstva i studenata, a “akademska zajednica” klimala glavom i odobravala sve što se kaže.

“Tada smo propustili priliku i da je bilo drugačije, možda ovog dopisa i ovoj ‘slučaja’ ne bi ni bilo. Ali, izgleda da učimo na sopstvenim greškama”, konstatiraju studenti uz poruku da ovu priliku neće propustiti, očekivanje neće iznevjeriti i stat će uz one zbog kojih visoko obrazovanje RS-a i postoji – uz studente.

 

 

Fena/Informer.ba