Ekonomija Vijesti

Subotić: Za prvih šest mjeseci u istočni dio RS-a uloženo 27 miliona KM

Fond za razvoj istočnog dijela Republike Srpske  sa drugim fondovima kojima upravlja Investiciono-razvojna banka  RS, za prvih šest mjeseci plasirao je u opštine ove regije oko 27 miliona KM, što je za nekih 6,5 miliona KM više nego za isti period prošle godine, izjavio je Srni direktor Fonda Branislav Subotić.

Subotić je istakao da je putem starih kreditnih linija, koje obuhvataju već započete poslovne aktivnosti, biznis u poljoprivredi i drugim preduzetničkim poslovima, te stambene kredite, plasirano 10 miliona KM, ulaganjima u hartije od vrijednosti 15,5 miliona KM, a putem tri potpuno nove kreditne linije plasirano je oko 1,5 miliona KM.

“To su kreditne linije Svjetske banke, Evropske investicione banke , te kreditna linija za demobilisane borce, koje se realizuju i putem direktnog plasmana, bez finansijskog posrednika, kao što je bio slučaj do sada“, pojasnio je Subotić.

On je dodao da su krediti Svjetske banke na 10 godina, sa kamatnom stopom od 6,2 do 7,7 odsto, EIB na 12 godina, sa kamatnom stopom pet do 5,5 odsto, dok su krediti za demobilisane borce na 10 godina, sa kamatnom stopom od četiri odsto.

Prema riječima Subotića, krediti za demobilisane borce se odnosi na one koji su na birou za zapošljavanje, odnosno riječ je o kreditima za samozapošljavanje ove populacije ili firmi čiji je osnivač boračka organizacija Srpske.

On je pojasnio da nezaposleni demobilisani borac može aplicirati za kredit do 20.000 KM, a zalog mu je ili pokretna, odnosno nepokretna imovina, žirant ili garacija garantnog fonda, što je njegov izbor, dok monute firme mogu aplicirati za kredit čiji je iznos do 300.000 KM.

Subotić je rekao da su do sada demobilisani borci iz istočnog dijela Srpske povukli oko 500.000 KM, dodavši da je uglavnom riječ o samozapošljavanju u poljoprivredi.

Svjetska banaka i EIB su ponudili povoljna sredstva, da mi budemo njihov posrednik za RS, a bez finasijskog posrednika. Korisnici kredita EIB-a mogu biti preduzeća i jedinice lokalne samouprave, koja mogu aplicirati i za infrastrukturne projekte, dok se kreditna linija Svjetske banke odnosi na mala i srednja preduzeća“, rekao je Subotić.

Prema njegovim riječima, posljednjim izmjenama pravila plasmana vodilo se računa o klijentima koji tek započinju biznis, te o onima koji se žele baviti poljoprivredom na vlastitim imanjima.

Upravo zbog stimulacije ovih klijenata, IRB je umanjila kamatne stope, te dodatno olakšala poslovanje klijentima koji se odluče da kreditno pokrenu ovaj vid biznisa“, naglasio je Subotić.

On je naveo da je ukinuta kreditna linija za jedinice lokalne samouprave, a opštine finansijsku pomoć preko IRB-a koja se odnosi na infrastrukturne projekte mogu dobiti isključivo putem emisija municipalnih obveznica, kao što su to do sada uradile opštine Lopare i Istočni Stari Grad.

Prema riječima Subotića, procenat realizacije kreditnih zahtjeva veoma je veliki, odnosno od ukupnog broja zaprimljenih, više od 90 odsto je odobrenih zahtjeva.

Od 2008. godine putem svih fondova IRB-a, na područje 29 opština istočnog dijela Srpske plasirano je oko 185,5 miliona KM“, rekao je Subotić, dodavši da se monitoring plasiranih sredstava odvija neprekidno, a revolving plasiranih sredstava je 100-procentan, čime se dobija dugoračan izvor finansiranja svih budućih razvojnih projekata.

 

Srna/Informer.ba