BiH Udarno Vijesti

Sud BiH odbio prijedlog za ponovni pritvor Budimiru

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora predsjedniku Federacije Živku Budimiru i još trojici osumnjičenih u ovom predmetu. Podsjetimo, nakon što je Ustavni sud BiH poništio prvobitno rješenje o određivanju pritvora, Sud BiH zakazao je novo ročište i ponovo saslušao argumente tužilaštva i odbrane.

Pet dana bilo je potrebno Sudu BiH da odluči o prijedlogu Tužilaštva BiH o određivanju pritvora Budimiru i ostalima, nakon što su u srijedu i Tužilaštvo i odbrana prezentirali svoje dokaze. Obje strane, ali i Sud BiH morali su se držati onoga što im je bilo na raspolaganju 27. aprila, na prvom ročištu nakon hapšenja.

Budimirov advokat Almin Dautbegović kazao je da je iz Suda BiH zvanično obaviješten da je sudija za prethodni postupak, odlučujući po prijedlogu tužioca da se odredi pritvor predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru i drugima, odbio prijedlog Tužilaštva BiH o određivanju pritvora uz ocjenu da je neosnovan.

Tužilaštvo BiH nastavlja istragu u ovom predmetu, ali iz ove institucije nisu željeli komentirati snimak videonadzora iz zgrade Federalne vlade u Mostaru. Snimak je objavila Federalna televizija, a prikazuje Ivana Knezovića koji tokom pretresa ureda predsjednika Federacije ostavlja torbicu u korpi za kišobrane.

Na pitanje gdje je novac iz torbice, glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić kaže da je prilikom pretresa zgrade u Mostaru pronađena torbica s 850 marka. Tvrdi da se nije radilo o 7.000 KM, te da novac nije bio označen, niti se radilo o prikrivenom istražitelju. U torbici jeste bilo 850 maraka, ali je, prema informacijama FTV-a, iz torbice izvađena koverta u kojoj je bilo najmanje 4.000 maraka. Osim toga, Sud BiH blokirao je račun Ivana Knezovića, otvoren u Hypo Banci, sa kojeg je tog jutra on podigao 5.000 KM, za koje je kasnije tvrdio da mu je plaća. Međutim, to nije uspio dokazati Sudu BiH, koji zbog toga nije donio odluku o deblokadi računa.

Hadžić: Podnijet ćemo prijave protiv državnih tužioca zbog podmetanja dokaza!

Ragib Hadžić, advokat predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budmira, za agenciju Anadolija rekao je da je odbrana Budimira zbog postupaka u ovom predmetu ranije podnijela disciplinsku prijavu protiv državnog tužioca Olega Čavke, a da će prijavu, također, podnijeti protiv državne tužiteljice Diane Kajmaković i glavnog državnog tužioca Gorana Salihovića zbog pokušaja podmetanja dokaza u slučaju “Budimir” u zgradi Vlade FBiH u Mostaru, što je snimljeno kamerama videonadzora.

Federalna.ba/Informer.ba