BiH Udarno Vijesti

Sud BiH presudio u korist reisu-l-uleme Cerića

Sud Bosne i Hercegovine poništio je zaključak Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) kojim je bilo onemogućeno vođenje upravnog spora zbog uvreda i nepristojnosti o reisu-l-ulemi dr. Mustafi Ceriću emitiranih na Federalnoj televiziji, saopćio je Rijaset IZ u BiH.

Sud BiH u Vijeću za upravne sporove, u upravnom sporu tužitelja Mustafe Cerića reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH protiv tužene Regulatorne agencije za komunikacije BiH, na sjednici održanoj 16. augusta donio je presudu kojom se uvažava tužba reisu-l-uleme te osporava Rešenje i poništava prvostepeni zaključak RAK-a, a predmet se vraća prvostepenom organu na ponovno rješavanje, kaže se u presudi.

Kako je saopćila Služba za odnose s javnošću Rijaseta, Sud BiH u obrazloženju presude ističe da je RAK pogriješilo kada je osporio reisu-l-ulemi pravo da bude zainteresirana strana u postupku kada je zatražio zaštitu radi kršenja Kodeksa u političkoj emisiji “60 minuta” RTV FBiH u kojoj je upotrijebljen od strane voditelja neprimjeren, zlonamjeran, nepristojan pa čak i vulgaran rječnik.

Nadalje, Sud BiH ističe da reisu-l-ulema ima legitiman zakonski interes da svoje pravo ostvari u upravnom postupku i da mu je RAK morao omogućiti aktivno učešće u postupku.

Sud BiH podsjeća RAK da je jedno od osnovnih načela upravnog postupka načelo saslušanja stranaka i da organ prije donošenja Rješenja mora pružiti mogućnost stranci da se izjasni o činjenicama i okolnostima.

Također, Sud BiH je mišljenja da je RAK povrijedio načelo materijalne istine, nije utvrdio pravo stanje stvari što je morao uraditi za pravilno i zakonito rješavanje.

Ističe se da je RAK onemogućio reisu-l-ulemu da prezentira činjenice i dokaze, što je za posljedicu imalo nepravilno i nepotpuno utvrđivanje činjeničnog stanja.

Reisu-l-ulema se žalio na odluku RAK od 18. marta 2009. godine kojom mu je onemogućeno da se pojavi u postupku i izvede dokaze vezano za klevete i uvrede Federalne televizije iz januara 2009. godine.

Nakon više od dvije i po godine borbe za zaštitu svojih prava i ljudskog dostojanstva, Sud BiH je, kao krajnja instanca, donio ovu presudu i priznao reisu-l-ulemi pravo zainteresirane strane, navedno je u saopćenju Službe za odnose s javnošću Rijaseta IZuBiH.

 

Fena/Informer.ba