Crna hronika Vijesti

Sud BiH: Pritvor francuskim trgovcima oružjem

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor dvojici Francuza koje Tužilaštvo BiH sumnjiči za ilegalnu trgovinu oružjem.

Sud je potvrdio da je odredio pritvor Andreu Nebiu Asenu i Abedu Eluazganiju zbog opasnosti od bjekstva, jer nemaju državljanstvo BiH.

Oni su uhapšeni u petak, 9. marta, u Tuzli, zajedno sa dvojicom državljana BiH, tokom pokušaja ilegalne trgovine oružjem. Uhapsili su ih pripadnici Sipe, uz asistiranje MUP-a Tuzlanskog kantona.

Uhapšeni su tokom priprema za primopredaju oružja, kada je kod njih pronađen i zaplijenjen ručni bacač raketa, automatska puška i određena količine oružja manjeg kalibra koje su planirali da prevezu u Francusku.

Poslije saslušanja državljani BiH su oslobođeni.

Dvojica Francuza, od kojih je jedan alžirskog porijekla, doputovali su u Tuzlu prije nekoliko dana da bi ilegalno nabavili oružje. Stupili su u kontakt sa dvojicom Tuzlaka koji su odranije poznati policiji zbog raznih krivičnih djela. U toku je istraga razloga zbog kojih su Francuzi došli u BiH po oružje, veze preko kojih su stupili sa domaćim trgovcima, te svrha nabavke oružja.

O akciji i istrazi upoznata je i Ambasada Francuske u BiH, a navodno o ovoj trgovini oružjem istragu vodi i francuska policija.

Srna/Informer.ba