BiH Udarno Vijesti

Sud BiH: Suđenje Albini Terzić počinje u oktobru

Suđenje Albini Terzić, optuženoj za zločine nad civilima u Odžaku 1992. godine, počet će 4. oktobra ove godine, dogovoreno je na statusnoj konferenciju pred Sudom BiH, javila je Balkanska istraživačka mreža (BIRN).

Na statusnoj konferenciji na kojoj su se Tužilaštvo BiH i odbrana Albine Terzić izjasnili o dinamici izvođenja dokaza tokom suđenja, optužba nije precizirala koliko će svjedoka saslušati, navodeći da ostaju kod prijedloga koji su Sudu BiH podnijeli u pisanoj formi.

Mi smo na vaš dopis detaljno odgovorili. Što se tiče broja svjedoka, naveli smo približno vrijeme potrebno za njihovo saslušanje, naveli smo zaštićene svjedoke, razloge za eventualno isključenje javnosti ili svjedočenje iz druge prostorije. Najavili smo da će se iskazi pojedinih svjedoka čitati, te koje ćemo materijalne dokaze izvesti”, kazao je Mirko Lečić, tužilac Tužilaštva BiH.

Tomislav Ljubić, branilac optužene Terzić, kazao je da se odbrana ne može izjasniti koje će dokaze izvesti, te da će o tome odlučiti nakon izvođenja dokaza Tužilaštva BiH.

Prema optužnici Terzić je, kao pripadnica Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), od maja do jula 1992. godine učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama Osnovne škole i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Sud BiH je u aprilu ove godine optuženoj Terzić, koja je državljanka BiH i Hrvatske, odredio mjere zabrane izlaska iz BiH.

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, suđenje Albini Terzić počet će 4. oktobra ove godine.

 

Informer.ba