BiH Udarno Vijesti

Sud BiH traži hitno usvajanje budžeta na državnom nivou

Povodom teksta „Smanjenje troškova u Sudu BiH“ koji je objavila Balkanska istraživačka mreža (BIRN) Sud BiH u saopćenju za javnost navodi da su zbog činjenice da budžet na nivou institucija BiH za 2011. još nije usvojen, sve državne institucije, pa tako i Sud BiH, u prva dva kvartala ove godine primjenjivale odluke Vijeća ministara o privremenom finansiranju.

Riječ je o vrlo rigoroznim uvjetima iz Instrukcije Ministarstva finansija i trezora koje je Sud BiH morao ispoštovati.

No, s obzirom na to da sve državne institucije nemaju iste obaveze, Sud BiH je zahtijevao da se uvaže specifičnosti ove institucije imajući u vidu rashode koji terete poziciju ugovornih obaveza.

Više puta smo ukazivali na realnu opasnost od mogućeg neizvršenja obaveza – tačnije obustave isplata angažovanim advokatima po službenoj dužnosti.

Iako smo uvjeravani da do toga neće doći, danas naše obaveze na poziciji ugovorne obaveze, koje nismo u mogućnosti isplatiti, iznose 195.000,00 KM, a realno je očekivati da se u narednih 30 dana povećaju za dodatnih 300.000,00 KM, navode iz Suda BiH.

To znači da će ukupne obaveze po ovom osnovu iznositi oko 500.000,00 KM što predstavlja veliki problem u budžetu i može imati negativan uticaj na rad Suda i efikasnost suđenja.

Odnosno, usljed nedostatka sredstava, advokatima po službenoj dužnosti bit će obustavljene isplate honorara.

Istina je da se Sud BiH mora kretati u zadanim okvirima privremenog finansiranja, međutim, ušteda je samo jedan od razloga zbog kojeg se odbije prijedlog o imenovanju dodatnih branilaca.

To nikako nije jedini razlog, kako se navodi u BIRN-ovom izvještaju, jer sudska vijeća cijene svaki predmet pojedinačno i donose odluko o tome da li je potreban jedan ili dva branioca, ističu iz Suda BiH.

Imajući u vidu sve probleme s kojima se trenutno suočava, Sud Bosne i Hercegovine apeluje na što hitnije usvajanje budžeta za 2011. godinu da bi ova institucija mogla nesmetano i u punom kapacitetu raditi.

 

Fena/Informer.ba