Crna hronika Udarno Vijesti

Sud na Sokocu: Paravinja se cinično smješkao na spomen Antonije Bilić

42-godišnji Paravinja optužen je da je silovao djevojku prije devet godina u selu Dvoriš na Palama

 

Sud u Sokocu je iduće ročište zakazao za 12. jula, a tada bi neuropsihijatri trebali utvrditi psihičko stanje optuženog nakon čega će sud odlučiti je li on psihički sposoban za nastavak suđenja.

Paravinja, koji je priznao da je silovao, ubio i bacio u rijeku Krku Antoniju Bilić iz okolice Drniša, osumnjičen je i da je u oko 13 sati, 18. jula 2002. godine silovao djevojku u mjestu Dvoriš na Palama, kroz koje je prolazio kamionom. Paravinja, koji i u Srbiji ima četiri i po godine zatvorske kazne za silovanje, na sudu se ponašao potpuno smireno, ravnodušno i hladno.

O nestanku i silovanju Antronije Bilić nije ništa pričao, a na dobacivanja i provokacije iz publike u sudnici, samo se nekoliko puta cinično nasmiješio. ‘Negiram sve optužbe koje mi se stavljaju na teret. Nisam kriv, ja ne silujem djevojke. Ne osjećam se krivim. Sve mi žele podmetnuti, a znam i zbog čega’, rekao je Paravinja u sudu u Sokocu.

Iako je prije nekoliko dana priznao ubistvo 17-godišnje Antonije Paravinja je promijenio ‘ploču’. Sada negira da ju je ubio, te tvrdi kako je u policiji bio primoran na priznanje zbog batina.

‘On kaže da je bio primoran priznati ubistvo’, kazala je njegova advokatica Milana Bulić koja Paravinju zastupa po službenoj dužnosti. Bulić je novinarima u Sokocu kazala da njen branjenik tvrdi da nije ubio Antoniju Bilić, već da je svoj raniji iskaz o priznanju kriivce dao pod pritiskom, jer su ga, kako je rekao, policajci u Banja Luci tukli.

‘Savjetovala sam mu da se javi ljekaru u zatvoru ‘Kula’ i da ljekar da svoj nalaz’, rekla je Bulić za lokalne medije.

Paravinjine tvrdnje odmah su opovrgli iz MUP-a Republike Srpske. Glasnogovornica Mirna Šoja je u izjavi za Tanjug navela da se ‘Paravinja u svim dosadašnjim iskazima pokazao nevjerodostojnim i da je tako i u ovom slučaju’.

Sud BiH zakazao je za ponedeljak 11. jula ročište na kome će se odlučivati o molbi za izručenje Dragana Paravinje Hrvatskoj, kako bi mu se sudilo za uistvo Antonije Bilić. Konačnu odluku o izručenju donijet će ministar pravde BiH Bariša Čolak.

Dnevnik.hr/Informer.ba