Crna hronika Udarno Vijesti

Sud u Istočnom Sarajevu: Tužilaštvo zatražilo izricanje stroge kazne Draganu Paravinji

Tužilac Zorica Đurđević zatražila je danas u Okružnom sudu Istočno Sarajevo izricanje strože kazne Draganu Paravinji koji je u julu prvostepeno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci zatvora zbog pokušaja silovanja na Jahorini 2002. godine.

Tokom iznošenja žalbe na prvostepenu presudu, Đurđevićeva  je podsjetila da na Paravinju, koji je i ranije osuđivan za silovanje u Srbiji, izrečene kazne nisu preventivno djelovale i spriječile da ponovi isto krivično djelo.

“Paravinja je višestruki povratnik u izvršenju ovog krivičnog djela i zbog toga sud treba izreći strožu kaznu”, naglasila je Đurđevićeva.

Maksimalna kazna za ovo krivično djelo je deset godina zatvora.

Advokat Milana Borovčanin-Bulić zatražila je da sud oslobodi Paravinju od optužbe jer tokom prvostepenog postupka nije dokazalo da je počinio radnje koje mu se stavljaju na teret. Odbrana je zatražila i da prvostepena presuda Osnovnog suda Sokolac bude ukinuta i predmet vraćen na ponovni postupak.

Vijeće Okružnog suda u Istočnom Sarajevu će u zakonskom roku od mjesec dana donijeti odluku povodom žalbe i odbrane i tužilaštva.

Paravinja, protiv kojeg je u Šibeniku podignuta optužnica za pokušaj silovanja i ubistva nestale Antonije Bilić iz Drniša, juče je iz šibenskog zatvora dovezen u Istočno Sarajevo. Izručenje Paravinje traži i Srbija u kojoj je on za silovanje osuđen na četiri godine zatvora.

 

Srna/Informer.ba