BiH Vijesti

Sudbin Musić: Vrijeme radi protiv žrtava

Haški tribunal (ICTY) je neposredno nakon okončanja rata pozitivno djelovao na ukupne prilike u BiH, kao i na proces povrataka, ulijevajući osjećaj sigurnosti, kazao je danas novinarima sekretar Udruženja logoraša “Prijedor 1992.” Sudbin Musić, koji sudjeluje na Konferenciji o naslijeđu ICTY-a, upriličenoj u Sarajevu u organizaciji Outreach-programa ICTY-a.

Podsjetio je na činjenicu da je prvi zatvorenik u Shveneningenu bio Duško Tadić iz Kozarca, što je onda bilo veoma značajno za njega koji dolazi iz Prijedora, grada koji je, kako kaže, postao paradigmom stradanja nesrpskog stanovništva u BiH 1992. godine.

Musić, međutim, smatra da je ICTY trebao nastaviti rad sve dok i posljednjii osumnjičeni za ratne zločine ne bude priveden pravdi.

Postavlja se pitanje koliko je smisleno bilo ulagati toliki trud, a onda na kraju u jednom veoma kritičnom momentu prepuštati ostatak posla domaćem pravosuđu, u trenutku kada je država BiH u teškom stanju i u vrijeme kada mi žrtve imamo osjećaj da vrijeme radi protiv nas, te da bh. sudovi i tužilštva to neće moći dovesti do kraja, navodi Musić.

Skepsu u pogledu mogućnosti procesuiranja osumnjičenih za ratne zločine u BiH, Musić ilustrira navodima o tome da je na lokalitetu iz koga potječe na lijevoj obali rijeke Sane ubijeno 1.850 muškaraca, žena i djece u planskoj i sistematskoj akciji tzv. “etničkog čišćenja” krajem jula 1992. godine, a da pritom za taj zločin ni nakon 20 godina niko nije niti osumnjičen.

Fena/Informer.ba