Svijet Vijesti

Suđenje albanskom teroristi počinje 31. avgusta u Frankfurtu

Suđenje Aridu Uki, mladom kosovskom Albancu, koji je u martu ove godine na aerodromu u Frankfurtu ubio dvojicu američkih vojnika, a dvojicu ranio, počeće 31. augusta, javili su nkemački mediji.

Suđenje počinje pred Višim zemaljskim sudom u Frankfurtu, a presuda ovom mladom kosovskom Albancu, za koga se kaže da je prvi koji je na njemačkom tlu izveo napad islamističke pozadine, očekuje se početkom slijedeće godine.

Savezno državno tužilaštvo Nemačke podiglo je prošlog mjeseca optužnicu protiv Uke (21), koji je optužen za ubistvo dvojice američkih vojnika 2. marta i pokušaj ubistva u tri slučaja, prenose jemački mediji. Nakon što je njemačko savezno državno tužilaštvo preuzelo istragu napada na američke vojnike, štampa je pisala da to ukazuje na politički motivisan zločin.

Kako američki predsednik Barack Obama, tako i njemačka kancelarka Angela Merkel i drugi političari, u martu su osudili ovaj zločin i zahtjevali hitno razrešenje slučaja.
Uka, koji je priznao ubistvo, prema njemačkim medijima bio je pod uticajem islamističkih strujanja. Usamljen, mlad, opasan i islamski fundamentalista – to su najčešće pominjane osobine ovog kosovskog Albanca. Uka je, sudeći prema saznanjima medija, čovjek koji je mrzio Njemačku i „nevjernicu Merkel“.
On je, prema izjavama rođaka koje je prenosila njemačka štampa, bio vijerni musliman odrastao u Nemačkoj. Šta ga je natjeralo na napad na najfrekventnijem njemačkom i europskom aerodromu, poznatom i po tome što je polazna tačka za mnoge američke vojnike koji idu u domovinu ili u baze u drugim zemljama, razjasniće sud.
U međuvremenu, postoje saznanja da je on na svojoj internet stranici, skoro bez prikrivanja, iznosio svoju islamističku opredjeljenost, pri čemu mu je idol islamski osvajač Kalid bin Valid. Internet strance koje je posećivao su islamski obojene, a među njima je, kako se saznaje, i „Vladavina islama”.

 

Blic/Informer.ba