BiH Udarno Vijesti

Suđenje Batku: Rekao mi je da žmirim, od šoka ne znam da li me silovao, pobjegao je go kad je zapucalo

Na suđenju zločincu  Veselinu Vlahoviću zvanom Batko, svjedokinja Državnog tužilaštva je kazala da je optuženi 1992. godine došao u njen stan, gdje ju je pretukao sa još jednom osobom.

Zaštićena svjedokinja S5 je ispričala pred Sudom BiH kako je u njen stan na Grbavici početkom maja 1992. došao optuženi Vlahović – kojeg je svjedokinja poznavala od ranije – zajedno sa još jednom osobom.

“Kada su ušli u stan, dobila sam jak udarac od kojeg sam pala u drugu prostoriju. (…) Onda mi je Batko nanio udarac kod oka. Pritisnuo mi je cijev puške kod oka, tada sam mislila da će opaliti, ali nije. Krv mi je curila, a na tom mjestu mi je ostala rupa”, rekla je S5.

Tužilaštvo BiH tereti Vlahovića da je 1992. godine na području općine Grbavica, Vraca i Kovačića ubio i sudjelovao u ubistvu više osoba, kao i da je učestvovao u zlostavljanju civila Bošnjaka i Hrvata, kojima je oduzimao novac i druge vrijednosti.

Protiv Vlahovića je podignuta i druga optužnica, kojom se tereti za ubistva i nestanke 14 osoba, kao i silovanje i zlostavljanje civila.

Svjedokinja S5 je u nastavku svjedočenja ispričala da je optuženi Vlahović kazao drugoj osobi koja je s njim došla u njen stan da je “vodi u sobu i likvidira”. Prema iskazu svjedokinje, nije poznavala tu osobu, ali je čula da ga je optuženi oslovljavao sa “Miki”.

“Taj drugi me je bacio na kauč, udarao me je puškom. Strašne udarce mi je zadavao i govorio mi je da žmirim, ali ja nisam mogla od šoka. Mislim da je izvršio silovanje nada mnom, ali ja sam bila u šoku. Onda je Batko došao, kada je odjeća sa mene već bila skinuta, počeo se svlačiti, čak je i legao. Međutim, tada je zapucalo i oni su otišli”, kazala je svjedokinja.

Prema iskazu svjedokinje, Batko je tog dana iz njenog stana odnio zlato u vrijednosti od pet hiljada maraka.

S5 je nakon nekoliko dana, kako je kazala, uspjela pobjeći sa Grbavice, nakon čega se liječila u bolnici zbog povreda nastalih od premlaćivanja.

“Moje tijelo je i danas u ožiljcima. Leđa su mi modra, oko sam morala operisati. Dešava mi se da preko deset dana ne mogu da spavam, imam strahove”, objasnila je svjedokinja.

Na upit Odbrane zbog čega nije prijavila ono što je doživjela na Grbavici 1992. godine, svjedokinja S5 je rekla da zbog straha i trauma nije htjela govoriti o tome. S5 je također objasnila kako nije poznavala drugu osobu koja je bila u njenom stanu s optuženim, ali da joj je on dosta ličio na Sašu Baričanina.

Vijeće Suda BiH u novembru ove godine izreklo je prvostepenu presudu Baričaninu, kojom ga je osudilo na 18 godina zatvora zbog zločina počinjenih u sarajevskom naselju Grbavica 1992. godine.

S5 je pred Sudom BiH svjedočila iz druge prostorije, kazavši kako ne može podnijeti susret sa optuženim Vlahovićem.

Suđenje Vlahoviću će se nastaviti u srijedu, 14. decembra ove godine.

 

Birn/Informer.ba