Svijet Udarno Vijesti

Suđenje Breiviku počinje 16. aprila 2012. godine

Suđenje ekstremnom desničaru Andersu Behringu Breiviku, odgovornom za pokolj u Norveškoj 22. jula, treba početi 16. aprila 2012., saopćio je sud u Oslu.
Prije suđenja, sposobnost za suđenje Behringa Breivika (32) moraju ocijeniti dva stručnjaka psihijatra koji do 30. novembra trebaju predati svoj izvještaj.

“Trenutno se procjenjuje da će sudski postupak trajati desetak sedmica”, rekao je u ponedjeljak na pres-konferenciji Geir Engebretsen, tajnik suda u Oslu, dodavši da su datumi određeni u dogovoru s odbranom i tužilaštvom.

Breivik koji kaže da se bori protiv “muslimanske najezde” i multikulturalizma u Evropi, priznao je da je počinio bombaški napad na sjedište norveške vlade a zatim i pokolj na otoku Utoeyji, pokraj Osla, gdje je bio ljetni kamp mladeži vladajuće Radničke stranke.

U oba napada ubio je 77 osoba, uglavnom mladih. Premda priznaje odgovornost za počinjeno, Breivik je u ponedjeljak rekao da se ne osjeća krivim na prvom javnom pojavljivanju na sudu u Oslu.

“Priznajem činjenice, ali ne priznajem kaznenu odgovornost za njih“, kazao je on.

Breivik od samog početka želi privući pažnju javnosti na sebe i na manifest od 1.500 stranica koji je objavio na internetu netom prije počinjenja zločina.

Fena/Informer.ba