BiH Vijesti

Suđenje Kornjači i ostalima: Ubijali ljude s kojima su odrastali

Na suđenju trojici optuženih za zločine u Čajniču, dvije svjedokinje Državnog tužilaštva ispričale su da su u “Lovačkom domu” na Mostinu u maju 1992. godine ubijeni članovi njihovih porodica.

Temima Ferhatbegović ispričala je pred Sudom BiH da je na Mostini, u blizini Čajniča, ubijen njen brat Muhidin Kekić, te je dodala da joj je drugi brat rekao da je među vojnicima koji su odveli njenog brata 5. maja 1992. godine bio optuženi Duško Tadić.

“Auto se zaustavio, izletio je Duško Tadić. (…) Brat tvrdi da je on bio, a brat je vidio. Moj brat, koji je u Danskoj, sigurno je vidio Duška Tadića”, kazala je Ferhatbegović, dodavši da ona nije poznavala Tadića.

Optuženi Tadić je tokom unakrsnog ispitivanja rekao da nije odveo svjedokinjinog brata s obzirom da se s njim družio i, kako je rekao, u njegovoj kući je “popio mnogo soka i pojeo mnogo kolača”.

“Odlično, i tako ste onda uradili”, odgovorila je svjedokinja Ferhatbegović.

Tužilaštvo BiH tereti, zajedno s Tadićem, Miluna Kornjaču i Milorada Živkovića za progon Bošnjaka s područja Čajniča, te ubistvo 11 civila počinjeno 19. maja 1992. na Mostini.

U optužnici stoji da je Kornjača bivši komandant paravojne jedinice “Plavi orlovi”, Tadić bivši pripadnik ove jedinice, a Živković nekadašnji načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Čajniču i član Kriznog štaba općine Čajniče.

Svjedokinja Ferhatbegović je kazala da je dvadesetak dana nakon ubistava na Mostini čula od komšija da su Bošnjake na Mostini ubili Duško i Veljo Tadić. Na pitanje zašto tokom istrage u ovom predmetu službenicima Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) nije spominjala da ima saznanja ko je ubio ljude na Mostini, svjedokinja je odgovorila da je to niko nije pitao.

Prema kazivanju svjedokinje Ferhatbegović, posljednji put je brata vidjela na dan kada je optuženi Kornjača pozvao majke i sestre zatvorenih Bošnjaka da razgovaraju o razmjeni, nakon čega joj je dozvoljeno da na pola sata posjeti brata na Mostini.

“Brat mi je rekao da ga Milun nije premlaćivao, već da ga je jako potapšao po ramenu”, kazala je Ferhatbegović, istaknuvši da joj je brat pričao da su druge zatvorenike tukli po slabinama, potkoljenicama i spolnim organima.

Ajiša Bavčić, druga svjedokinja Tužilaštva BiH na ovom ročištu, ispričala je da je na Mostini ubijen njen muž Hamza Bavčić, čiji su posmrtni ostaci ekshumirani 2002. godine. “Prepoznala sam ga po odjeći, bili su i dokumenti kod njega, a sahranjen je u Goraždu”, kazala je Bavčić.

Svjedokinja Bavčić je dodala da je od komšije čula da je optuženi Živković bio jedan od trojice policajaca koji su odveli njenog muža. “Znam da je Živković bio u policiji. Čula sam da je on bio treći kad je Hamza odveden”, rekla je Bavčić.

Tokom unakrsnog ispitivanja, optuženi Živković je tvrdio da on nije odveo svjedokinjinog muža, te da je svjedokinja Bavčić tu osobu u iskazu koji je dala SIPA-i u novembru 2006. godine opisala kao čovjeka sa “čičkavom crnom kosom”.

Naredno ročište zakazano je za 26. decembar ove godine.

 

Birn/Informer.ba