Svijet Udarno Vijesti

Suđenje Kradžiću: “Leševi visili sa grana na Korićanskim stijenama”

U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću, nekadašnji predsjednik skupštine opštine Skender-Vakuf kazao je da su ubistva oko 200 Bošnjaka u avgustu 1992. na Korićanskim stijenama počinili srpski policajci iz Prijedora.

Milan Komljenović, svjedok Haškog tužilaštva, opisao je da je 22. avgusta 1992. godine, dan nakon ubistava na planini Vlašić, na Korićanskim stijenama vidio “stravičnu sliku”.

“Tijela ljudi visila su sa grana i stijena ili su pala jedna preko drugih u dubokom kanjonu”, prisjetio se svjedok.

Prema optužnici protiv Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), policajci, koji su iz Prijedora sprovodili konvoj zarobljenika ka Travniku, strijeljali su na Korićanskim stijenama oko 200 Bošnjaka, koji su zatim pali u nepristupačnu provaliju.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje “plavih šljemova” za taoce od 1992. do 1995. godine.

Komljenović je tokom svjedočenja kazao da je dan nakon ubistava otputovao u Prijedor, kako bi zatražio da tamošnje vlasti omoguće izvlačenje tijela, “s obzirom da su žrtve bile prijedorski Bošnjaci, a počinioci policajci iz tog grada”.

Prema iskazu svjedoka Komljenovića, optuženi Karadžić je također tražio da se omogući izvlačenje tijela i istraga o zločinu. “Prijedorčani su izbjegavali da pomognu da se ta tijela izvuku radi kriminalističke obrade”, kazao je Komljenović.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je sugerisao da je motiv “gnusnog zločina” na Korićanskim stijenama bila “pljačka” i da taj zločin niko nije naredio.

“Pljačka je svakako bila jedan od motiva. Počinioci su u kafani Kod Zeke u Kneževu (Skender-Vakuf) pokazivali plijen, zlato, nakit i novac”, odgovorio je Komljenović, primjećujući da je takav zločin mogao da počini samo “pomahnitali um”.

Komljenović je potvrdio da su vlasti odlučile da se o zločinu sprovede zakonski postupak i da “ništa ne bude zataškano”.

“Svi sa kojima sam ja kontaktirao bili su šokirani tim zločinom”, rekao je svjedok.

Komljenović je kazao i da je mu je tadašnji predsjednik gradske vlade u Skender-Vakufu rekao da je dobio ljutit telefonski poziv od Karadžića, koji je želio da zna “ko je pobio te ljude”.

“Mi smo bili povrijeđeni što ste nas tada stavili u istu korpu s Prijedorčanima”, dodao je svjedok.

Poslije iskaza Komljenovića, svjedočenje na sjednici zatvorenoj za javnost započeo je zaštićeni svjedok Optužbe.

Nastavak suđenja Karadžiću zakazan je za srijedu, 9. novembar ove godine.

 

Birn/Informer.ba