Region Vijesti

Suđenje Mladićevim pomagačima odgođeno zbog nedostatka svjedoka

Suđenje pomagačima u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića u Prvom osnovnom sudu u Beogradu odloženo je zbog bolesti dvojice optuženih, kao i zbog nedolaska svjedoka, izjavio je advokat Miloš Šaljić.

Šaljić, koji je branilac optužene Ljiljane Vasković i njeno dvoje djece, rekao je da nijedan od četiri svjedoka pozvana na današnje suđenje nije pristupio, a zbog bolesti nisu se pojavili optuženi Ratko Vučetić i Predrag Ristić.

Suđenje je odloženo za 17., 18. i 19. april.

Sudija je rekao prisutnima da je Haški tribunal obavijestio sud u Beogradu da Ratko Mladić neće moći da svjedoči video-linkom u ovom procesu, kako je bilo planirano, jer to nije predviđeno pravilima Haškog tribunala.

“Svjedočenje je zabranjeno zato što je, prema pravilima Haškog tribunala, svjedočenje haških pritvorenika dozvoljeno samo kada je u pitanju povreda međunarodnog humanitarnog prava, a ne za druga krivična djela”
, rekao je Šaljić.

On je naveo da je Mladić izrazio spremnost da svjedoči u procesu protiv jataka, ali da ne želi da svjedoči video-linkom, nego bi želio da fizički bude prisustan u sudnici u Beogradu.

Portparol Prvog osnovog suda u Beogradu Ivana Ramić rekla je juče da bi Mladić 22. februara trebalo da svjedoči posredstvom video-linka iz Haškog tribunala na ponovljenom suđenju optuženima za pomaganje u njegovom skrivanju pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu.

Prema njenim riječima, video-link je bio planiran za 22. februar. Ona je navela da su od početka obnovljenog postupka okrivljeni iznijeli odbrane i da je za danas, u utorak i srijedu predviđeno izvođenje dokaznog postupka. Mladić je jedan od 11 svjedoka koji su za ova tri dana pozvani da svjedoče.

Obnovljeno suđenje za desetoro optuženih počelo je 21. decembra 2011. godine, nakon što je ukinuta prvostepena presude kojom su bili oslobođeni, a njihov slučaj dodijeljen drugom sudećem vijeću.

Ukinutom presudom Stanko Ristić, Ljiljana Vasković, Borislav Ivanović i Predrag Ristić bili su oslobođeni optužbi da su pomagali u skrivanju Mladića, dok je optužba zbog zastarjelosti bila odbijena protiv Saše Badnjara, Ratka Vučetića, Tatjane Janjušević, Bojana Vaskovića, Marka Lugonje i Blagoja Govedarice.

Oni se terete da su u različitim periodima od 2002. do 2006. godine pomagali u skrivanju Mladića, iako su znali da je Haški tribunal podigao optužnicu protiv njega.

Prvookrivljen je bio oficir Vojske Republike Srpske Jovo Đogo, koji je tokom procesa preminuo.

 

Srna/Informer.ba