BiH Izdvojeno Vijesti

Suđenje Mladiću: Ubistva i silovanja u Trnopolju

U nastavku suđenja Ratku Mladiću u Haagu, optuženom za genocid počinjen u Bosni i Hercegovini, Idriz Merdžanić, koji je bio ljekar u logoru Trnopolje kod Prijedora, posvjedočio je da su u tom logoru snage Republike Srpske (RS) u neljudskim uslovima držale, prebijale, silovale i ubijale bošnjačke i hrvatske civile.

“Svrha logora Trnopolje bilo je etničko čišćenje prijedorske općine. Srbi su iseljavali selo po selo, žene i djecu su dovodili u Trnopolje, a onda odatle organizovali konvoje i iseljavali ih – prvo stočnim vagonima, a onda kamionima. Vojno sposobne muškarce su ili pobili na licu mjesta ili zatvarali u druge logore, Omarsku i Keraterm, prije nego što su i njih iselili”, ispričao je Merdžanić, koji je u Trnopolju bio ljekar od juna do septembra 1992. godine.

Merdžanić, koji je prethodno radio u selu Kozarac, opisao je i napad srpskih snaga na to selo krajem maja 1992., poslije kojeg su Bošnjaci, koji su činili gotovo sve stanovništvo, pritvoreni i protjerani.

Mladić, tadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u Prijedoru i još šest bosanskohercegovačkih općina poprimio razmjere genocida. Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.

Svjedok Merdžanić je spomenuo ubistvo sedmorice pritvorenika u Trnopolju, rekavši da je od Bošnjaka koji su dovedeni iz Keraterma čuo da je u tom logoru bilo ubijeno više od 150 ljudi. On je kazao da misli da je komandant Trnopolja Slobodan Kuruzović, koji je “nosio vojnu maskirnu uniformu”, “znao za ubistva, silovanja i prebijanja, iako on nije tukao”. Naznačio je da, usprkos tome, nikakva istraga nije bila provedena.

Merdžanić je potvrdio i da su pritvorenici koje je početkom augusta 1992. u Trnopolju snimila britanska televizija ITN bili smješteni iza bodljikave žice.

Nakon što je Tužilaštvo prikazalo snimak kratkog Merdžanićevog razgovora sa novinarkom ITN-a Penny Marshall, svjedok je kazao da je on novinarki krišom dao fotografije prebijenih pritvorenika koje je liječio.

Dok ga je unakrsno ispitivao Mladićev branilac Branko Lukić, Merdžanić je potvrdio da je više bošnjačkih žena, koje su mu rekle da su silovane, uz odobrenje komandanta Trnopolja, bilo prebačeno na pregled u prijedorsku bolnicu, gdje je to i potvrđeno. On je dodao da su počinioci zatim prijetili komandantu logora, došavši u Trnopolje sa dva tenka na kojima je pisalo “El manijakos”.

Na pitanje da li je neko silom tjerao pritvorene Bošnjake i Hrvate iz Trnopolja da se ukrcavaju u konvoje, Merdžanić je odgovorio da ih “niko nije tukao da uđu, već im je jednostavno rečeno da svi moraju da idu”. On je potvrdio da je konvoj kojim je on odvezen organizirao Crveni krst, javio je BIRN.

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno 2. oktobra.

Oslobođenje/Informer.ba