BiH Udarno Vijesti

Suđenje “Monstrumu s Grbavice”: Kada bi čuli “Batkove gusle” svi bi bježali s ulice

Ćemal Kovačević, svjedok Tužilaštva, prisjetio se kako je s prozora stana na Grbavici vidio kako optuženi Veselin Vlahović zvani Batko odvodi Harisa Muderizovića, koji je nakon toga ubijen. Kovačevićeva supruga također je kazala da je gledala odvođenje, ali tvrdi da njen muž nije bio tu.

Svjedok Kovačević, koji je zajedno sa suprugom bio na Grbavici, ispričao je da je sedam mjeseci tokom 1992. godine bio u radnom vodu, gdje je vidio optuženog Vlahovića, za kojeg je kazao da se često vozio u autu i puštao “gusle”.

Kako je kazao svjedok, dok je on nešto radio kod ulaza u zgradu, Batko se dovezao u autu, izašao i odmah pucao u zrak. Svjedok misli da je pucao kako ga komšije ne bi gledale kroz prozore.

“Pitao me ima li igdje ‘balijskih garaža’, i kada sam rekao da nema, odlučio sam otići u stan”, rekao je svjedok, dodavši da je gledao s prozora kako optuženi odvaljuje katanac na jednoj garaži, iz koje je izvezao mercedes.

Kroz prozor stana, tvrdi Kovačević, u ljeto 1992. godine gledao je kako Batko odvodi 22-godišnjeg komšiju Harisa Muderizovića, koji je igrao stoni tenis ispred zgrade, nakon čega je momak ubijen u Petrovičkom potoku, na Vracama.

Vedija Kovačević, supruga ovog svjedoka, također je kazala da je viđala Batka kako se vozi po Grbavici u autu u kojem je puštao “gusle”, zbog čega su svi, kada bi to čuli, bježali s ulica.

Svjedokinja je rekla da je, dok je stajala na prozoru u stanu, čula “gusle”, vrisak komšije Harisa, i kako djeca viču “odvedoše Harisa”, ali da zbog krošnji lipa nije mogla to vidjeti, te da joj je kasnije komšinica ispričala da je Batko odveo Harisa, te da je ubijen.

Međutim, kada su svjedokinju pitali da li je to sve gledala s mužem, ona je odgovorila da njen muž tog dana nije bio u kući, i da ne zna kada je došao, te da je to bio jedini prozor s kojeg se išta moglo vidjeti ispred zgrade.

Mira Smajlović, članica Sudskog vijeća, kazala je svjedokinji da je njen muž neposredno pred svjedočenje ispričao Sudu da je sve gledao s prozora, te ju je pitala kako to da on nije bio tu.

“Ne znam, možda je bio u stubištu zgrade”, odgovorila je svjedokinja.

Smajlović je pitala da li je on mogao iz haustora vidjeti šta se dešava ispred zgrade, a svjedokinja je negativno odgovorila. Na pitanje: “Da li vas je strah u vezi s ovim svjedočenjem?”, Vedija Kovačević je odgovorila da je ničega nije strah, dodavši da s mužem nije nikada govorila o tome šta će pričati na sudu.

Naredno suđenje je 24. novembra ove godine.

 

Birn/Informer.ba