BiH Izdvojeno Vijesti

Suđenje Ratku Mladću se nastavlja uz novog svjedoka tužilaštva

Tužilaštvo je najavilo da će najprije saslušati penzionisanog pukovnika JNA i VRS-a Osmana Selaka, nekadašnjeg komandanta logistike u Banjoj Luci. On je pozvan da da iskaz o saradnji JNA i VRS-a i srpskih civilnih vlasti, te da opiše otpuštanja nesrba iz vojske i oduzimanje njihove imovine.

Dva zaštićena svjedoka

Selak je ranije svjedočio u predmetima protiv Duška Tadića, Radislava Brđanina, Slobodana Miloševića, Momčila Krajišnika, te na suđenju Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu.

Osim dva zaštićena svjedoka, na listi svjedoka optužbe za iduću sedmicu je i Sulejman Crnčalo, Bošnjak koji tvrdi da je pod pritiskom srpskih vlasti otišao sa Pala početkom jula 1992. godine.

Generalu Mladiću sudi se po optužnici za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

Danas popodne biće održana statusna konferencija u predmetu Milana i Sredoja Lukića, koji su zbog zločina nad muslimanskim stanovništvom u Višegradu prvostepeno osuđeni na doživotni zatvor, odnosno na 30 godina zatvora. Očekuje se da će biti saopšten datum izricanja žalbene presude. Ranije je najavljeno da će presuda biti saopštena neposredno poslije ljetne pauze u radu Tribunala.

Odbrana je tražila poništavanje prvostepene presude ili ublažavanje kazni, dok je tužilaštvo tražilo da se Milanu Lukiću potvrdi, a njegovom rođaku Sredoju pooštri zatvorska kazna.

Najstrožije kazne

Za srijedu, 26. septembra, zakazana je statusna konferencija u žalbenom predmetu šestorice nekadašnjih oficira VRS-a koji su osuđeni za genocid i druge zločine u Srebrenici i Žepi 1995. godine. Nekadašnji komandant zajedničkih snaga MUP-a Srpske Ljubomir Borovčanin nije se žalio na presudu i kaznu od 17 godina zatvora. Budući da se nije žalilo ni tužilaštvo, on je prošle godine prebačen u Dansku na izdržavanje kazne.

Najstrožija kazna, doživotni zatvor, izrečena je potpukovniku Vujadinu Popoviću, ratnom načelniku za bezbjednost u Drinskom korpusu VRS-a, i pukovniku i načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a Ljubiši Beari.

Oslobođenje/Informer.ba