BiH Udarno Vijesti

Sukcesija SFRJ: BiH traži ambasade u Sofiji i Bukureštu

U Sarajevu bi u utorak, 20. septembra, trebao biti održan sastanak Zajedničke radne komisije za provođenje aneksa B Sporazuma o sukcesiji bivše SFRJ, potvrđeno je Srni u Ministarstvu inostranih poslova BiH.

Prema nezvaničnim informacijama, na sastanku će biti riječi o realizaciji dogovorenih pitanja u Beogradu iz maja 2011. godine o daljoj raspodjeli diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše Jugoslavije.

Na sastanku bi, navodno, trebalo biti razgovarano i verifikaciji zapisnika vezanih za popis umjetničkih djela, ali i o prodaji stana u Njujorku u kojem su odsjedale delegacije Jugoslavije pri UN, te ambasade u Bonu.

Na raspodjelu dobara koja su nekada pripadala diplomatsko-konzularnoj mreži SFRJ, čeka imovina procijenjene vrijednosti 65,4 miliona američkih dolara, i to, na području Evrope, Latinske Amerike i Kariba, Azije, te Afrike.

U skladu sa Sporazumom o sukcesiji imovine bivše SFRJ, BiH treba da pripadne 15 odsto tog iznosa, odnosno objekti vrijednosti 9.855.000 dolara.

BiH će na području Evrope imati na raspolaganju iznos od 3.135.000 dolara i tražiće zgrade ambasada SFRJ u Sofiji (Bugarska) i Bukureštu (Rumunija), dok će u Latinskoj Americi tražiti ambasadu u Buenos Airesu (Argentina).

Biće tražene i zgrade ambasada u Najrobiju (Kenija), te Kairu (Egipat).

 

Srna/Informer.ba