Svijet Udarno Vijesti

Sukob u Gazi proba za Iran?!

Sukob u Gazi možda djeluje kao uobičajeni periodični izraelsko-palestinski obračun, ali je imao i strateški značaj – vježba za mogući oružani sukob Izraela s Iranom, piše danas “The New York Times”, pozivajući se na zvaničnike SAD i Izraela.

“Iran, naravno, najviše brine premijera (Izraela) Benjamina Netanjahua i predsjednika (SAD Baraka) Obamu. Iako se ne slažu oko taktike, obojica su jasno stavili do znanja da je malo vremena, vjerovatno mjereno mjesecima, da se riješi problem iranskog nuklearnog programa”, piše list.

Jedan od ključnih koraka jeste da se Iran onemogući da unosi nove rakete u pojas Gaze ili Liban, odakle ih mogu ispaljivati saveznici Teherana – Hamas, Hezbolah i Islamski džihad.

Izraelski ambasador u SAD i vojni istoričar Majkl Oren povezao je ubacivanje iranskih raketa u Gazu s kubanskom raketnom krizom.

“Tokom kubanske raketne krize SAD nisu bile sukobljene s Kubom, već sa Sovjetskim Savezom”, rekao je Oren u srijedu, kada je objavljeno primirje Izraela i Hamasa.

“U operaciji ‘Stub odbrane’ Izrael nije sukobljen s Gazom, već s Iranom”, rekao je on povodom izraelske operacije tokom koje je korišćen novi sistem raketne odbrane “Čelična kupola” (Iron Dome).

Iako je analogija neprecizna, piše list, Izrael je koristio borbe u Gazi da bi došao do saznanja o mogućnostima Hamasa i Islamskog džihada koji imaju najbliže veze s Iranom, kao i da omete te veze.

Prema izraelskim i američkim zvaničnicima, Izraelu prijeti trostruka prijetnja u sukobu s Iranom: projektili kratkog dometa kakvi su korišćeni u posljednjem sukobu, rakete srednjeg dometa koje bi ispaljivao Hezbolah iz Libana i rakete dugog dometa iz Irana.

Izraelski zvaničnici kažu da je sistem “Čelična kupola” oborio 350 raketa, odnosno 88 odsto svih ciljanih meta sistema protivvazdušne odbrane.

Mana “Čelične kupole” jeste ta što je napravljen samo za presretanje raketa kratkog dometa, ali Izrael radi na razvoju sistema odbrane od rakete srednjeg dometa koji je isproban kompjuterskom simulacijom tokom nedavnih američko-izraelskih vježbi. Takođe raspolaže sa sistemom Strijela (Arrow) za odbranu od balističkih projektila.

Zvaničnik vojske SAD je rekao da su američka i izraelska vojska saznale “apsolutno puno toga” iz osmodnevnog sukoba s Hamasom, a cilj je da se integrišu razni sistemi protivraketne odbrane u “slojevit pristup”.

Izrael trenutno raspolaže s pet baterija “Čelične kupole” od kojih svaka košta 50 miliona dolara, ali želi da udvostruči taj broj. Svaka raketa presretač košta oko 70.000 dolara. U prethodne dvije godine SAD su dale 275 miliona dolara za program “Čelična kupola”.

Taj sistem odbrane treba brzo da razazna koje rakete idu ka naseljenim a koje ka nenaseljenim oblastima kako bi se povećala efikasnost i smanjili toškovi skupih projektila.

Zvaničnici i stručnjaci navode i da je Iran izvjesno izučavao mane raketa koje je dostavio Hamasu kako bi efektivnije gađao mete u Izraelu, a očekuje se i da preispita konstrukciju oružja.

Njujorški dnevnik navodi i da je osmodnevni sukob Hamasa i Izraela počeo skoro mjesec dana prije nego što su počele borbe, i to u prestonici Sudana “kao još jedna misteriozna eksplozija u ratu u sjenci s Iranom”.

Fabrika u Kartumu, koja je proizvodila lako oružje, eksplodirala je 22. oktobra, a četiri dana kasnije sudanski zvaničnici su rekli da su je gađala četiri izraelska ratna aviona.

Izraelski zvaničnici ne žele da govore o tome, ali, kako piše “The New York Times”, izraelski i američki zvaničnici smatraju da je Sudan dugo bio glavna tranzitna tačka za krijumčarenje iranskih raketa “fadžr” kakve je Hamas nedavno lansirao na Tel Aviv i Jerusalim.

 Nezavisne/Informer.ba