Svijet Udarno Vijesti

U sukobima studenata i policije u Čileu desetine povrijeđenih

Najmanje 30 osoba je povrijeđeno u sukobima policije i mladih u čileanskoj prijestolnici Santiagu samo dan nakon prekida pregovora države i studenata o reformi školstva.

Najmanje 132 osobe, među kojima je velik broj malodobnika, uhapšene su u četvrtak u tim sukobima tokom kojih je policija vodenim topovima i suzavcem rastjerivala više hiljada studenata koji su htjeli održati protestni mimohod, usprkos zabrani okupljanja.

Među povrijeđenima je 25 policajaca i pet civila, a hapšenja su povezana s “ozbiljnim narušavanjem javnog reda, uništavanjem imovine i napadima na policiju“, rekla je načelnica policije u Santiagu Cecilia Perez.

Vlasti su dopustile održavanje protesta u četvrtak, ali drugom rutom, daleko od avenije La Alamede kojom su studenti htjeli proći.

Studenti su pozvali na proteste pošto su u srijedu navečer prekinuti pregovori njihovih sindikata i vlade. Taj je dijalog počeo je prošle sedmice, nakon pet mjeseci protesta studenata i profesora koji traže temeljitu reformu školskog sistema.

Studenti traže da država preuzme kontrolu nad javnim školstvom za koje smatraju da se ne finansira dovoljno i da je duboko nepravedno.

 

Feana/Informer.ba