Region Udarno Vijesti

U sukobu sa vojnicima KFOR-a Srbe predvodio švercer Zvonko Veselinović

Srpske obavještajne službe izvijestile su Odbor Skupštine Srbije za odbranu i bezbjednost da je lokalne Srbe u sukobu s KFOR-om kod Jarinja predvodio švercer sa sjevera Kosova Zvonko Veselinović i njegova grupa od oko dvadesetak naoružanih ljudi, piše beogradski dnevnik “Blic”.

List navodi da su podaci koji su izneseni na sjednici Odbora proglašeni državnom tajnom, ali podsjećaju i da je Veselinović ranije pominjan kao osoba koja se sumnjiči za paljenje barikada na Jarinju.

Prema navodima iznesenim pred skupštinskim Odborom za odbranu i bezbjednost Veselinovićeva grupa je tokom noći podigla barikadu uz samu bazu KFOR-a, što je KFOR shvatio kao provokaciju, pa je ujutro zauzeo tu barikadu, stavio bodljkavu žicu i počeo da ruši barikade, piše “Blic”.

Potom je grupa od oko dvadesetak Srba, predvođena Veselinovićem, napala KFOR, koji je odgovario dimnim bombama i gumenim mecima. Tri sata kasnije, oko 12.00 časova, na mjesto događaja stiglo je oko 1 000 Srba.

“Blic” navodi da je Veselinovićeva grupa učestvovala u guranju sa pripadnicima američkog KFOR-a i da je tom prilikom jednom američkom vojniku oduzeta puška.

Obavještajni izvori izvještavaju da nisu u stanju da preciziraju ko je prvi počeo pucnjavu u kojoj su sedmorica lokalnih Srba ranjena, piše “Blic”.

 

Srna/Informer.ba