Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Sulejman Tihić: Do dogovora politikom ”malih koraka”

Lider SDA Sulejman Tihić rekao je za Dejtonski mirovni sporazum da je jedina realnost koju treba poštovati.

Njime smo svi u BiH nešto dobili, nešto izgubili i niko posebno nije nagrađen. Zato u rješavanju svih pitanja treba poći od njega, dogovarati se šta možemo riješiti i ići politikom `malih koraka`“, naveo je Tihić.

On smatra da sastanak lidera šest političkih partija u BiH, koji je zakazao za 28. decembar, može donijeti boljitak, ali da ne može garantovati da će biti uspješan.

Stavljajući odjednom sve probleme na sto nikada se nećemo dogovoriti. Treba poći od najrealnijih, kao što je popis stanovništva, zakon o sistemu državne pomoći kako bismo mogli aplicirati za kandidatski status, a blizu smo dogovora i u vezi sa presudom `Sejdić-Finci`“, rekao je Tihić za BN televiziju.

Tihić smatra da rješavanjem ovog pitanja BiH ne rješava samo pitanje nacionalnih manjina nego se na taj način, prema njegovim riječima, rješava i pozicija Hrvata, posebno kada je riječ o izboru člana Predsjedništva BiH.

On je istakao da je minimum, koji očekuje sa sastanka, dogovor o zakonima o popisu stanovništva i o sistemu državne pomoći, o odluci o vojnoj imovini i o budžetu.

Maksimum očekivanja je dogovor o Vijeću ministara. Ako stvorimo dobru atmosferu da dogovorimo ove zakone onda će se to automatski preliti i na sva druga pitanja“, ponovio je Tihić.

Komentarišući mogućnosti da Hrvati polako “iscure” iz BiH ulaskom Hrvatske u EU, a da će bošnjačko stanovništvo time ostvaririti dominaciju na teritoriji BiH, Tihić je rekao da su trendovi iseljavanja Hrvata prošli i da niko u Hrvatskoj, koja ima i svojih problema, ne čeka Hrvate iz BiH raširenih ruku.

Hrvatska politika je već dugo takva da Hrvati ostanu u BiH. Kada je riječ o demografskoj strukturi i poziciji Hrvata u ovoj zemlji može se ići samo na bolje“, ocijenio je Tihić.

Srna/Informer.ba