Politika Vijesti

Sulejman Tihić: Konceptualne razlike razlog za nemogućnost postizanja dogovora

Konceptualne razlike u vezi sa raspodjelom hrvatskih pozicija i različito tumačenje dejtonskog Ustava razlog su današnjeg neuspjeha sastanka lidera političkih partija u Sarajevu, izjavio je Srni predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tihić je naglasio da je tokom današnjeg sastanka iz da HDZ-a i dalje insistirano da predstavnici tih stranka popunjavaju sve pozicije, pa i one ispod nivoa ministra.

Razlika u tumačenju Ustava ogleda se i na državnom nivou i postoje dva pristupa, onaj koji zastupa SDA i SDP da pozicije treba popunjavati po sistemu proporcije i na osnovu popisa stavnovništva iz 1991. godine i drugi koncept koji zastupa SNSD, SDS, HDZ BiH i HDZ 1990 da se to vrši na principu pariteta. To su i osnovni uzroci da se nije mogao postići dogovor“, rekao je Tihić.

Predsjednik SDA saglasan je sa tvrdnjom predsjednika SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije da su jedino rješenje vanredni izbori ukoliko u narednom periodu ne dođe do postizanja dogovora.

Za raspisivanje vanrednih izbora postoje određen formalne prepreke. U Izbornom zakonu ne postoji mogućnost za raspisivanje prijevremenih ili vanrednih izbora i morali bismo promijeniti zakon. SDA se slaže i sa tom varijantom, ali ne mislim da će novi izbori bitno promijeniti stvari u parlamentu“, rekao je Tihić.

On je napomenuo da će sastanak, koji će 26. novembra u organizaciji Fondacije “Konrad Adenauer” biti organizovan u Italiji, biti još jedna prilika da se učesnici današnjeg sastanka pokušaju dogovoriti o formiranju Vijeća ministara BiH.

 

Srna/Informer.ba