Politika Vijesti

Sulejman Tihić: SDA ne može prihvatiti Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH

Stranka demokratske akcije (SDA) ne može prihvatiti predloženi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH, zaključak je sjednice Predsjedništva SDA održane danas u Sarajevu.

Ovu odluku novinarima je obrazložio predsjednik SDA Sulejman Tihić koji je istakao da SDA ne može prihvatiti ono što ugrožava dosadašnji napredak u ovoj oblasti.

“Postoji bojazan da bi određenim rješenjima  bio ugrožen dostignuti napredak te omogućen politički utjecaj na neovisnost rada policije. Predloženo rješenje ugrozilo bi i operativnu i svaku drugu funkciju policije”, pojasnio je Tihić.

SDA u predloženom nacrtu, između ostalog, smeta rješenje po kojem se svako imenovanje, odnosno razrješenje direktora policije vrši na osnovu prijedloga ministra unutrašnjih poslova smjena, odlukom Vlade FBiH, uz pribavljeno mišljenje Nezavisnog odbora koje, tvrdi Tihić, ne mora biti  uvaženo.

Ipak, Tihić smatra da ovakva odluka Predsjedništva SDA neće ugroziti koaliciju SDA-SDP.

“Mi smo okupljeni oko Platforme koja tretira sva važna pitanja i mi smo se dogovorili šta trebamo raditi i saglasni smo da se trebamo koncentrisati na Platformu. Sva pitanja koja su mimo Platforme moraju biti dogovorena“, kazao je.

Fena/Informer.ba