Politika Udarno Vijesti

Sulejman Tihić: SDP-ov cilj je da se policija stavi pod punu političku kontrolu!

Predsjednik SDA Sulejman Tihić sastao sa visokim predstavnikom i njegovim prvim zamjenikom Valentinom Inzkom i Roderickom Mooreom te ambasadorom SAD u našoj zemlji Patrickom Moonom.

Teme razgovora bile su implementacija Sporazuma lidera šest političkih stranaka od 28. decembra 2011. godine i neophodnost ubrzanog nastavka evropskog puta Bosne i Hercegovine. Analizirana je dinamika formiranja Vijeća ministara BiH, rješavanje nastalih nedoumica u vezi sa usvajanjem budžeta institucija Bosne i Hercegovine za 2011. godinu, te izraženo obostrano zadovoljstvo intenziviranjem napora na ispunjavanju preostalih uvjeta za stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju što je temelj za podnošenja aplikacije za kandidatski status.

Razmijenjena su mišljenja u vezi sa provođenjem odluke Ustavnog suda BiH o Statutu Grada Mostara i lokalnim izborima u Srebrenici.

Predsjednik SDA iskazao je zabrinutost zbog permanentnog insistiranja na izmjenama i dopunama zakona o unutarnjim poslovima sa ciljem da se policija stavi pod punu političku kontrolu. Ukoliko ovakve izmjene budu usvojene, to bi značilo odustajanje od svih dosadašnjih reformi te uspostavu političke kontrole u imenovanju i razrješenju policijskih dužnosnika, što znači i politički nadzor nad ukupnim operativnim radom policije, rečeno je tokom ovih razgovora.

Izražena je velika zabrinutost zbog činjenice da je Vlada Federacije BiH prvi put u ovom mandatu pokazala nemogućnost postizanja konsenzusa u prijedlogu jednog tako važnog zakona kao što je Zakon o unutarnjim poslovima.

 

Fena/Informer.ba