Politika Udarno Vijesti

Sulejman Tihić: SNSD i SDP su glavni krivci za neformiranje vlade

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da nije upoznat o prijedlogu predsjednika SDS-a Mladena Bosića o formiranju Vijeća ministara, a koji će biti predstavljen u Brčkom na narednom sastanku lidera političkih partija, koje su članice kolegijum oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

“Nisam upoznat o Bosićevom prijedlogu za formiranje Savjeta ministara, znam samo da smo se svi dogovorili da svako od nas uradi svoju verziju kako vidi implementaciju presude “Sejdić – Finci“, rekao je Tihić.

On je napomenuo da je stav SDA od ranije poznat, a to je “aprilski paket”, posredan izbor člana Predsjedništva BiH, odnosno izbor delegata u Dom naroda, gdje bi se osiguralo da i Bošnjaci i Hrvati iz RS budu u Domu naroda, kao i Srbi iz Federacije BiH.

Tihić smatra da je najveća odgovornost za neformiranje Savjeta ministara na SNSD-u i SDP-u, kao pobjedničkim strankama, ali da se ne može isključiti ni odgovornost ostalih stranaka.

Lider SDS-a Mladen Bosić izjavio je juče da će na predstojećem sastanku liderima najjačih stranaka u BiH dati ponudu za koju očekuje da će je, kako kaže, morati prihvatiti ili će to značiti da postoje politički predstavnici koji ne žele da novo Vijeće ministara BiH bude formiran.

Ističući da je optimista uoči sastanka u Brčkom, Bosić, koji je i domaćin nove serije razgovora, smatra da su prethodni razgovori u Sarajevu pokazali da “postoji dovoljno prostora da se riješe političke dileme koje su na stolu”.

 

Srna/Informer.ba