Izdvojeno Politika Vijesti

Sulejman Tihić: Vanredni izbori ako do Nove godine ne bude formirano Vijeće ministara

Predsjednik SDA Sulejman Tihić smatra da bi trebalo razmišljati o vanrednim izborima, ukoliko do Nove godine ne bude formirano Vijeće ministara BiH.

On kaže da ne misli da bi novi izbori bitno promijenili političke odnose u parlamentu BiH i da ne zna šta je treće rješenje kada nema vlasti, a vanredni izbori ne daju nadu za drugačiju parlamentarnu većinu.

“Mogućnost vanrednih ili prijevremenih izbora nije predviđena u zakonu i to bi se moralo riješiti kao prethodno pitanje”, rekao je Tihić za “Nezavisne novine”.

On je rekao da Vijeće ministara ne može biti formiran, jer dva HDZ-a insistiraju na rekonstrukciji Vlade Federacije BiH i time tek sad pristaju na ponudu OHR-a iz marta ove godine.

Tihić tvrdi da je na posljednjem sastanku u Brčkom HDZ-u BiH i HDZ 1990 ponuđeno i više nego što su tražili, dok su SDP BiH i SDA pristale na ponudu stranaka iz Republike Srpske, te dodao da je zbog uslovljavanja dva HDZ-a sada manji optimista da će biti formirano Vijeće ministara BiH nego što je bio prije sastanka u Brčkom.

“Ponašanje HDZ-a je prevršilo mjeru. Sada su spremni da u Vladi FBiH daju jedno hrvatsko mjesto SDP-u. OHR je za Vijeće  ministara predlagao jednog ministra i predsjedavajućeg, a sad im dajemo dva ministra i oni to neće”
, rekao je Tihić i dodao da je on popustio na Ministarstvu finansija da bi SDP-u pripalo mjesto ministra inostranih poslova.

 

Srna/Informer.ba