BiH Izdvojeno Vijesti

Suljagić: Dodik i SNSD su prijetnja miru i stabilnosti BiH

Očigledno je da su Milorad Dodik i SNSD prijetnja miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini i regionu, prokomentirao je za Agenciju Fena inicijator Koalicije “1. mart” Emir Suljagić izjavu izvršnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića.

Pojašnjava da u to nema nikakve sumnje jer je njihov odgovor na ustavnu, zakonitu, demokratsku i nenasilnu građansku inicijativu prizivanje nasilja i prijetnja ratom.

Vasić u jučerašnjoj izjavi naziva Suljagića “plaćeničkim mračnjakom” te dodaje da je osnivanje Koalicije početak zakonodavne, nedemokratske i antidejtonske anarhije u BiH”.

Vasić je također kazao da djelovanje na registraciji birača na prijeratnim adresama stanovanja Građanske inicijative ” 1. mart” “može da bude početak opasne međunacionalne destrukcije koja će zahvatiti cijeli Balkan, a koja može završiti ratom mnogo težim nego što su bili građanski, međuvjerski i međunacionalni ratovi pred kraj prošlog vijeka”.

Dejtonski mirovni sporazum i njegov Aneks 7. jasno daju dva fundamentalna prava, pravo na slobodu kretanja i pravo na slobodu izbora prebivališta. Tako da Dodik i SNSD nemaju problem s koalicijom “1. mart”, nego s mirom u BiH – zaključio je Suljagić.

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković je na upit Agencije Fena da prokomentira Vasićevu izjavu rekao da on ne prati njegove istupe u javnosti.

To je čovjek koji je patološki bolestan. On nije u realnosti u kojoj mi živimo i  ne pratim njegove komentare i izjave – kratko je odgovorio Duraković.

U Koaliciju ” 1. mart”  pristupilo je tridesetak organizacija civilnog društva radi registracije 80.000 do 100.000 birača za opće izbore 2014. godine u RS-u.

Zovemo se 1.mart zato što želimo da ljudi glasaju tamo gdje su posljednji put glasali prije rata u BiH. Zato što želimo pokazati da smo našli nenasilan način da se borimo protiv tekovina i naslijeđa nasilja“, kazao je 18. decembra prilikom potpisivanja Sporazuma o pristupanju Koaliciji “Prvi mart” Emir Suljagić, inicijator i osnivač Koalicije.

FENA/Informer.ba