Izdvojeno Politika Udarno Vijesti

Suljagić: Usvojeni zakon gori od važećeg

Usvojene izmjene i dopune Zakona o osnovnom obrazovanju Kantona Sarajevo (KS) ne donose ništa novo, a Zakon je gori od do sada važećeg i predstavlja korak unazad, kazao je novinarima vidno uznemiren ministar obrazovanja i nauke u Vladi Kantona Sarajevo Emir Suljagić, nakon što je Skupština KS na današnjoj sjednici usvojila izmjene Zakona.

Svoju tvrdnju obrazložio je riječima da je sve ono što je Zakon ponudio kao reformsko u sistemu osnovnog obrazovanja, brojnim amandmanima SDA i SBB, ukinuto.

Naime, ukinut je i član Zakona koji je nudio tri mogućnosti da kada je u pitanju predmet vjeronauka, roditelji mogu izabrati da im djeca pohađaju vjeronauku, alternativni predmet ili ni jedno od to dvoje, a oko 1.700 roditelja izjasnilo se za ovo treće.

Stoga je ministar Suljagić javno pozvao sve roditelje, uz sav rizik koji će time preuzeti na sebe, a koji su izabrali ovu treću opciju da sutra tuže Kanton i da traže zaštitu svojih ustavom zagarantiranih prava, najavljujući da će i on biti uz njih pa ako treba i do Suda za ljudska prava u Strazbourgu.

“Ovim je Skupština doslovno pregazila građanska ustavom zagarantirana prava ljudi da izaberu šta će njihova djeca pohađati”, ističe Suljagić.

Kako su o Zakonu najviše raspravljali Elemedin Konaković, predsjednik Kluba SDA i ministar Suljagić novinari su zatražili stav zastupnika Konakovića koji je potvrdio da je ovako usvojen Zakon veliki korak naprijed.

Za SDA bilo je sporna činjenica da ocjena iz predmeta treba ući u prosjek ocjena, ali i licenciranje direktora, koje ima kvalitetnu namjeru, međutim, nije najkvalitetnije objašnjeno.

“Licenciranje direktora apsolutno je potrebno i nadam se da će ministar u narednom periodu ponuditi neku odluku koja će tu oblast urediti i tada nećemo imati nikakve primjedbe”, ističe Konaković.

Također, Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja KS-a naglasio je kako je usvajanje ovog zakona “praznik za prosvjetne radnike”, naglašavajući da će djeca u drugom i trećem razredu od sljedeće godine imati ocjene, a ne “kvakice”.

Međutim, dodao je, da je žalosno da se politika uplela u obrazovanje, ali da se nakon usvajanja ovog zakona svi prosvjetni radnici mogu radovati jer je on u osnovi ipak poboljšanje osnovnog obrazovanja.

Ministar Suljagić, upitan za stanje koalicione Vlade KS koju čine SDP, politička opcija ministra Suljagića, i SDA kazao je samo da ukoliko se nije moguće dogovoriti za ovake stvari kao što je izbor predmeta, očigledno je da neće moći biti dogovora ni oko mnogo ozbiljnijih stvari.

 

Fena/Informer.ba